Zadržavanje vaših informacija i detalja sigurnim i zaštićenim je od suštinske važnosti, što Apple ističe u novoj ažuriranju za sve korisnike iPhonea.Ovaj tehnološki proizvođač, koji također proizvodi iPad i Apple Watch, redovno obavještava korisnike svojih uređaja kako da ostanu sigurni usred briga o hakiranju.Oni koji koriste iPhone moraju biti svjesni prijetnji kao što je skrivena sposobnost pravljenja dubinskih lažnjaka (deep fake) od vas, problem koji je prvi put otkrio cyber security kompanija Group-IB.

Korisnici Apple-ove iOS konkurencije, Androida, također nisu izuzeti od prijetnji, s hitnim upozorenjem izdatim svima koji koriste WhatsApp na telefonima s Android OS-om.Sada je Apple rekao korisnicima iPhonea koliko je ‘važno’ ažurirati svoj iOS na najnoviji patch.To slijedi nakon niza briga o greškama i sigurnosnim problemima.Ažuriranje je postalo dostupno tokom vikenda i dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je iOS 17.4 objavljen u Europskoj uniji.

U svojim bilješkama o izdanju, Apple je rekao: “Ovo ažuriranje pruža važne ispravke grešaka i sigurnosna ažuriranja i preporučuje se svim korisnicima.”Uređaji koji mogu instalirati iOS 17.4.1 su iPhone XS i noviji; iPad Pro 12.9-inch 2. generacije i noviji; iPad Pro 10.5-inch; iPad Pro 11-inch 1. generacije i noviji; iPad Air 3. generacije i noviji; iPad 6. generacije i noviji; i iPad mini 5. generacije i noviji.Trenutno, Apple još nije objavio detalje o tome što zapravo predstavlja 17.4.1. Jednostavno piše na svojoj web stranici da ‘detalji dolaze uskoro’.

Apple kaže: “Zbog zaštite naših korisnika, Apple ne otkriva, ne raspravlja i ne potvrđuje sigurnosne probleme dok se ne obavi istraga i zakrpe ili ažuriranja ne budu općenito dostupna.“S obzirom na to, moglo bi se dogoditi da Apple trenutno popravlja iste sigurnosne probleme na svojim drugim proizvodima i kao takav, ne želi javno govoriti o ranjivostima prije nego što budu zakrpane s Appleove strane.Ali ono što znamo je da su ljudi prijavili greške s ažuriranjem 17.4, poput bržeg pražnjenja baterije nego prije. Drugi su prijavili probleme s Apple Musicom i AirPodsima koji se ne sinkroniziraju s telefonima, piše Lad Bible.

Izvor Radio Sarajevo