Godinama unazad uvrežen je mit da pirinač pomaže u isušivanju telefona koji je završio u vodi. Sada je to potvrdila i kompanija Apple koja u svom poslednjem vodiču izdatom 2. januara 2024. godine upozorava da nakvašeni ajfon nikako ne treba stavljati u posudu sa pirinčem.Iz kompanije kažu da stavljanje mokrog uređaja u posudu sa pirinčem može dovesti do dodatnih oštećenja u slučaju da sitne čestice pirinča uđu u telefon.U saopštenju se navodi da ne treba praktikovati ni druge internet trikove kao što je korišćenje spoljnih izvora toplote, odnosno sušenje fenom, ili čišćenje konektora štapićima za uši.Stručnjaci kažu da ajfon treba ostaviti da se osuši na sobnoj temperaturi, kao i da je to jedina najefikasnija metoda.

Apple je pak, ponudio jedno alternativno rešenje za ovaj problem.

Ukoliko se na ekranu pojavi obaveštenje koje onemogućava punjenje zbog prisustva tečnosti, kompanija preporučuje sledeće korake:

– odmah isključiti kabl iz ajfona, ali i drugi kraj kabla iz adaptera za napajanje ili druge opreme. Nikako ne uključivati kablove dok se telefon ili kabl potpuno ne osuše.

– nežno tapkati ajfon o ruku tako da konektor bude okrenut nadole kako bi se uklonio višak tečnosti. Ostaviti ajfon na suvom mestu sa malo vazduha.

Nakon 30 minuta, pokušati punjenje koristeći Lightning ili USB-C kabal, ili povezati dodatnu opremu.Ako još stoji upozorenje na ekranu, to znači da još ima tečnosti u kontektoru ili ispod pinova kabla. Ostaviti ajfon na suvom mestu sa protokom vazduha do jednog dana, pa ponoviti proceduru. Može biti potrebno i do 24 sata dok se telefon potpuno ne osuši.Ako ni nakon sušenja ajfon ne reaguje na punjenje, preporučuje se da se kabl odvoji od adaptera, a adapter iz zida (ukoliko je moguće), i zatim ponovo poveže.

Iz kompanije savetuju da sledeće tri stvari nikako ne treba sa radimo:

– Ne sušiti ajfon korišćenjem spoljnog izvora toplote ili komprimovanog vazduha.

– Ne stavljati strani predmet, kao što je štapić za uši ili maramica u konektor.

– Ne stavljati ajfon u posudu sa pirinčem. To bi moglo dovesti do toga da male čestice oštete ajfon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Izvor Direktno.rs