Većina žena koje varaju to čine jer osećaju da im partneri ne pomažu u svakodnevnim obavezama, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno u Francuskoj 2016. godine. Istraživanje sa višestrukim izborom od 10.000 žena pokazalo je da je 73 odsto žena koje su bile neverne to učinilo delimično zato što je njihov partner bio nezainteresovan da pomaže u kućnim poslovima i drugim poslovima vezanim za život.Anketu je sproveo Gleedon, veb stranica fokusirana na žene u vezama. Na pitanja su odgovarali isključivo korisnici sajta. U anketi su mogli da navedu nekoliko razloga koji su ih podstakla na aferu, a među tim odgovorima većina njih je – nebriga partnera o kućnim poslovima.U istom istraživanju, skoro devet od 10 žena reklo je da ih nervira nedostatak pomoći u kućnim poslovima, dok je 84 odsto otkrilo da su se već posvađale sa svojim partnerima oko toga.

Ženski libido se smanjuje ako njihovi partneri ne rade kućne poslove. Nedavno je takođe sprovedena studija čiji su rezultati zasnovani na ovom istraživanju. Naime, istraživanje objavljeno u Arhivu seksualnog ponašanja pokazalo je da žene gube želju da vode ljubav sa muškarcima koji odbijaju da rade kućne poslove.Psiholozi Emili A. Haris, Aki Gormezano i Sari van Anders intervjuisali su više od hiljadu žena koje žive sa partnerima i imaju decu, a postavljana su im pitanja o nivou seksualne želje žena, podeli kućnih poslova sa muškim partnerima i kako osećaju se u vezi sa tom podelom.Žene koje su radile većinu kućnih poslova imale su znatno manju želju za seksom sa svojim partnerom u poređenju sa ženama u vezama u kojima su muškarci više uključeni u kućne poslove. Drugim rečima, žene su bile mnogo više seksualno uzbuđene od muškaraca koji su kuvali, čistili i brinuli o deci.Ali najzanimljiviji deo otkrića je bio razlog: nije samo ženski libido oslabio kao odgovor na obavljanje gomila kućnih poslova, i nije samo zato što su žene bile zauzete i iscrpljene od svega toga. Naime, istraživači su pronašli dva specifična posrednička faktora koji tačno objašnjavaju zašto je nejednaka podela kućnih poslova imala toliki uticaj na želju žena.

Žene ne žele da budu majke svojim partnerima

Prvo, studija je otkrila da su žene koje su preuzele više kućnih poslova verovatno doživljavale dinamiku kao nepravednu, a ovaj osećaj nepravednosti u vezi je bio deo onoga što je dovelo do manje želje za njihovim partnerom.Ovo je važno, ističu istraživači u radu, jer pobija argument da žene preuzimaju više kućnih poslova zato što to žele ili zato što jednostavno uživaju u brizi. Iako je ovo možda tačno za neke, ova studija je pokazala da su žene u neuravnoteženim partnerskim odnosima zapravo često ogorčene zbog situacije, prenosi index.hr.Drugo, istraživači su otkrili da žene koje su se suočile sa neravnotežom kod kuće češće osećaju da njihov partner zavisi od njih. Osećaj da se vaš muškarac oslanja na vas da se brinete o njemu i obavljate osnovne životne zadatke za njega bio je još jedan faktor povezan sa nižim seksualnim nagonom.Kako Haris i tim ističu, pranje nečijeg veša, kuvanje za njega, čišćenje za njima i planiranje njihovog društvenog kalendara su zadaci koje ljudi obično rade za decu. Dakle, kada žena mora da obavlja ove zadatke za svog muža bez stvarnog reciprociteta ili priznanja, takav odnos odražava odnos majke i deteta, što žene, predvidljivo, ne smatraju previše seksualno uzbudljivim.

Izvor Krstarica