Film “Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak, bosanskohercegovački kandidat za “Oscara”, od 26. oktobra stiže u kina širom Bosne i Hercegovine.Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio Specijalno priznanje, a na 29. Sarajevo film festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije, a Evropska filmska akademija izabrala je “Ekskurziju” u selekciju najboljih evropskih filmova preporučenih za nominacije za Evropske filmske nagrade.

“Radnja filma prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli”, navodi se u saopštenju Sarajevo film festivala.Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

“Ekskurzija” je prvi igrani film Une Gunjak, dobitnice Srca Sarajeva Sarajevo film festivala za najbolji kratki film (“Kokoška” 2014. – dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film).Gunjak potpisuje scenarij i režiju filma “Ekskurzija”, a u autorskoj ekipi su direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac.

Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).Film je prikazan na Bihać Avantura film festivalu, gdje je osvojio Grand Prix “Unska sirena”, Montenegro film festivalu u Herceg Novom gdje je osvojio Zlatnu mimozu za najbolji scenario (Una Gunjak) i nagradu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija), na međunarodnim filmskim festivalima u Kopenhagenu, Luksemburgu, Rimu, Sao Paolu…

Izvor Nezavisne