Nakon zapaženih uspjeha filmova “Barbi”, “Openhajmer” i “Zvuk slobode”, nastavlja se trend naslova koji su uspješno privukli publiku pred velika platna. Posljednji kojem je to pošlo za rukom je horor “Časna 2”, novo poglavlje hit-serijala “Prizivanja”.Radnja nas odvodi u 1956. godinu, a prati sestru Irenu koja se ponovno suočava sa zlonamjernom silom u obliku demonske časne sestre Valak.Film ne predstavlja odmak od originalnog naslova, već nastavlja priču gdje je prvi dio stao, otkrivajući šokantno porijeklo zlog demona. Pritom gledaoci prate nastojanja dviju mladih časnih sestara koje rizikuju sve kako bi razotkrile po život opasnu misteriju te ju jednom zauvijek otjerale nazad u pakao.

Premda nastavci često ne dožive slavu originala, “Časna 2” bi mogla zadesiti druga sudbina. Naime, trenutna ocjena na stranici “Rotten Tomatoes” mu je duplo veća od one prethodnika te je ostvario 75 odsto pozitivnih ocjena od strane verifikovanih korisnika stranice. Ali, sasvim je jasno da kvalitet filma nije nužno ono što ljubitelji horora stavljaju kao prioritet pri odabiru filma koji će pogledati.O tome svjedoči i podatak da je originalni naslov “Časna” stekao najgore kritike i najniže ocjene od cijelog serija “Prizivanja”, a istovremeno je postigao do tada najbolji uspjeh na kino blagajnama.

Što se zarade tiče, film “Časna 2” uspješno slijedi svog prethodnika pa je ovog vikenda, uz američki, osvanuo i na prvom mjestu domaćeg boks ofisa zaradivši 155.335 evra.Režiju filma “Časna 2” preuzeo je Majkl Čejvs, koji stoji i iza horora “Prizivanja: Đavo me natjerao” i “Kletva La Lorone”. U nastavku ponovo imamo priliku vidjeti Taisu Farmiga, Žonasa Blokta i Boni Erons u istaknutim glumačkim ulogama.Hvaljen zbog estetike i vizualnih rješenja, film je prvenstveno kritikovan zbog nedostatka “šokantnih” scena. Je li zaista tako ljubiteljima horor filmova ostaje uvjeriti se vlastitom posjetom domaćim kinima.

Izvor Nezavisne