Da li ste ikada primijetili kako vaš pas reaguje na određene ljude? Možda ste se pitali da li psi zaista mogu da prepoznaju loše osobe. Nauka i mnogobrojna iskustva vlasnika pasa sugerišu da ovi vjerni četvoronožni prijatelji imaju nevjerovatan instinkt za procjenu ljudskog karaktera, pa čak i kad neko laže, prenosi 24sedam.U nastavku ćemo istražiti kako psi prepoznaju loše ljude i šta stručnjaci kažu o ovoj fascinantnoj temi.

Kako psi osjećaju ljudsku energiju

Psi su izuzetno osjetljivi na neverbalne znakove. Oni koriste svoj izvanredan njuh i sposobnost da čitaju govor tijela kako bi donijeli zaključke o ljudima. Na primjer, psi mogu nanjušiti promjene u mirisu koje su povezane sa hormonima stresa, kao što je kortizol. Ako neko zrači negativnom energijom ili je pod stresom, pas to može osjetiti i reagovati na način koji pokazuje nepovjerenje ili nelagodnost.

Psihološka procjena

Psi su takođe sposobni da analiziraju ljudski govor tijela i facijalne ekspresije. Prema studijama, psi mogu prepoznati razlike u tonovima glasa i izrazima lica, što im pomaže da shvate da li je neko prijateljski nastrojen ili potencijalno opasan. Na primjer, osoba koja se ponaša agresivno ili sumnjičavo može izazvati negativnu reakciju kod psa.

Iskustvo i pamćenje

Psi uče iz iskustava i mogu zapamtiti ljude koji su im ranije izazvali strah ili nelagodnost. Ako je vaš pas imao loše iskustvo sa nekim u prošlosti, vrlo je vjerovatno da će biti oprezan ili neprijateljski nastrojen prema toj osobi u budućnosti. Ovo pamćenje može biti izuzetno dugotrajno i utiče na način na koji pas reaguje na tu osobu svaki put kad je vidi.

Naučna studija

Jedna studija objavljena u časopisu “Neuroscience and Biobehavioral Reviews” pokazala je da psi mogu prepoznati ljudsku namjeru na osnovu njihovog ponašanja. Eksperiment je uključivao situacije u kojima su ljudi pokušavali da zavaraju pse, a rezultati su pokazali da psi mogu prepoznati kada ih neko obmanjuje, te su postajali sumnjičavi prema takvim osobama.

Signali koje pas pokazuje

Kada pas prepozna nekoga kao lošu osobu, može pokazivati određene signale. To uključuje lajanje, reženje, skrivanje iza vlasnika, ili čak agresivno ponašanje. Ovi signali su način na koji pas izražava svoju nelagodnost i pokušava da upozori svog vlasnika na potencijalnu prijetnju.Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi da psi mogu pročitati misli ili emocije ljudi, njihova sposobnost da procijene ljude na osnovu mirisa, govora tijela i prethodnih iskustava je izuzetna.Ako vaš pas pokazuje neobičnu nelagodnost prema nekome, možda vrijedi obratiti pažnju na njegov instinkt. Psi su naši vjerni prijatelji koji nas često štite na načine koje ne možemo ni da zamislimo.

Izvor CDM