Centar za prevenciju sigurnosnih rizika u IKT sistemima na teritoriji Srbije (CERT) upozorio je na najnoviju prevaru kojoj su izloženi korisnici vibera.Riječ je o takozvanoj phishing kampanji na ovoj popularnoj platformi koju karakterišu linkovi koji počinju s tekstom “https://www.viber.com/activate_secondary/”.Ukoliko primite poruku sa ovakvim sadržajem, preporuka je da ne otvarate linkove iz poruke jer na taj način možete kompromitovati svoj nalog na viberu, a posljedica je ono od čega svi strahuju.”Klikom na link omogućavate napadaču da registruje svoj uređaj kao dodatni uređaj za pristup vašem Viber nalogu, čime dobija mogućnost da čita vaše poruke, pristupa vašoj listi kontakata i da se lažno predstavlja u vaše ime”, upozoravaju u CERT-u.

Šta ne smijete da radite

Pod broj jedan – ne otvarajte sumnjive linkove. Ako dobijete poruku s linkom koju niste očekivali ili koja izgleda neobično, nemojte ‘klikati’ na njega.Potvrdite izvor: Ako vam neko od vaših kontakata pošalje link, provjerite s njim putem drugog načina komunikacije da li je zaista imao namjeru da vam pošalje taj link.Koristite zvanične linkove: Uvijek koristite zvaničnu web lokaciju ili aplikaciju Viber za sve neophodne radnje u vezi sa nalogom. Redovno ažurirajte Viber aplikaciju.

Šta ako kliknete gdje nije trebalo

Ukoliko dođe do ove kompromitacije, da biste deaktivirali pristup vašem Viber nalogu na drugim uređajima (računarima ili tabletima), potrebno je da na vašem mobilnom telefonu preduzmete sljedeće radnje:

  • Otvorite Viber aplikaciju na svom mobilnom uređaju.
  • Izaberite opciju “More” (Još) u donjem desnom uglu ekrana kako biste pristupili meniju.
  • Izaberite opciju “Settings” (Podešavanja) da biste pristupili postavkama podešavanja.
  • Izaberite “Account” (Nalog).
  • Izaberite “Desktop and Tablets” (Desktop i tableti), na ovaj način ćete pristupiti listi uređaja na kojima je aktivan vaš Viber nalog.
  • Sa ponuđene liste potrebno je izabrati uređaj koji želite da deaktivirate.
  • Potvrdite deaktivaciju kada se to od vas zatraži.

“Primjenom navedenih koraka možete ukloniti vaš Viber nalog sa odabranih uređaja i na taj način onemogućiti korištenje svog naloga na nekom od njih“, navode u CERT-u, piše Blic.

Izvor Blic