Neke filmske uloge su toliko ikonične da su gotovo nerazdvojive od glumaca koji su ih utjelovili. Danas je teško zamisliti bilo koga drugoga osim Kejt Vinselt (Kate Winslet) u ulozi Rouz iz Titanika, ili bilo koga osim Hju Džekmena (Hugha Jackmana) u ulozi Volverina (Wolverinea), ali ni jedno ni drugo nisu bili prvi izbor za svoje uloge. Slična situacija je i s ulogom Foresta Gampa (Forresta Gumpa) koju je zauvijek obilježio Tom Henks (Hanks).Prema “Collideru”, prvi izbor za tu ulogu je bio Džon Travolta (John Travolta). No on ju je odbio zbog uloge Vinseta (Vincenta) u kultnom filmu Pakleni šund.

Osvojio šest Oskara

Oba filma su imala premijeru 1994. godine i postala su hit među kritičarima i publikom, ali je “Forrest Gump” prošao nešto bolje. “Forrest Gump” je osvojio čak šest Oskara, među kojima je bio i onaj za najboljeg glumca za Toma Henksa. Tom Henks je također zaradio rekordnih 70 miliona dolara za svoju ulogu, što je čini jednom od najbolje plaćenih uloga svih vremena, piše index.hr.Ovo nije jedini put da je Travolta odbio ulogu koja je otišla Henksu. Među značajnijim ulogama za koje je Travolta bio prvi izbor su uloga u romantičnoj komediji “Splash” iz 1984. godine i blockbuster “Apollo 13” koji je izašao godinu dana nakon Paklenog šunda.

Travolta ne žali

No, glumac je otkrio da ne žali za propuštenim prilikama. “Ako nisam napravio nešto na čemu je radio Tom Henks, to znači da sam radio na nečemu drugome što je bilo jednako zanimljivo ili zabavno”, rekao je Travolta.- Sretan sam što sam odbio neke uloge jer su drugima pomogle da izgrade svoje karijere – dodao je glumac.

 

Izvor Avaz