Zaključci objavljeni u časopisu Frontiers in Pain Research upućuju na to da omiljena glazba stvara emocionalan odgovor koji može ublažiti bol.Slušanje omiljenih pjesama “može znatno smanjiti intenzitet boli i neprijatnosti”, dok “nepoznate pjesme nemaju takav učinak”, otkrio je glavni autor istraživanja Darius Valevicius, koji je isprobao djelovanje niza melodija na 63 osobe.

“Možemo približno procijeniti da je omiljena muzika smanjila bol za jedan bod na ljestvici od deset, što je barem jednako snažno kao lijek protiv bolova bez recepta”, kazao je.Naučnici su to testirali tako da su učesnicima na ruku stavili termalni uređaj koji im je zagrijavao taj dio tijela do nivoa boli. Ispitanici u prvoj grupi pritom su slušali pjesme koje su sami izabrali, drugoj grupi pjesme su izabrali istraživači, a trećoj nije puštana nikakva muzika.

“Omiljena muzika, koju su učesnici istraživanja izabrali sami, imala je puno veći učinak na smanjenje akutne toplotne boli nego opuštajuća, ali nepoznata muzika”, rekao je Valevicius.I prethodna istraživanja pokazala su da muzika može pomoći u ublažavanju fizičke boli, depresije i visokog krvnog pritiska.

(Index.hr)