Kompanija za avanturistička putovanja The Bucket List Company uzevši u obzir pretragu i pozitivne reakcije na društvenim mrežama predstavila je listu najpopularnijih svjetskih kuhinja, a zanimljivo je da se na prvom mjestu našla korejska.

Kada se govori o najomiljenijijim kuhinjama svijeta, postoji nekoliko očiglednih favorita. Tu je italijanska, sa svojom nenadmašnom kombinacijom pizze i paste, a posebno su popularne i indijska, meksička, kao i prefinjena francuska.

Međutim, koja je trenutno najpopularnija u svijetu? Da bi to saznala, kompanija za avanturistička putovanja The Bucket List Company je analizirala nivoe angažmana na platformama društvenih medija kao što su TikTok, Instagram i Reddit. Konačno rangiranje zasnivalo se na ukupnoj količini pozitivne interakcije.

Rezultati su tako ukazali da je trenutno na globalnom nivou najpopularnija korejska kuhinja. Ova kuhinja se uglavnom zasniva na riži, povrću, morskim plodovima i mesu. Mliječni proizvodi su najčešće odsutni u tradicionalnoj korejskoj ishrani.

Zanimljivo je da su tradicionalna korejska jela dobila imena po broju priloga, a uobičajeni sastojci su susamovo ulje, doenjang (pasta od fermentisanog pasulja), soja sos te bijeli luk.

Sljedeća na listi je zaista bila italijanska, koja se predvidljivo može pohvaliti zapanjujućom količinom mjesečnih pretraga na društvenim mrežama, a zatim slijedi meksička, koja je uravnotežila visoku količinu ukupnog angažmana s puno pozitivnih interakcija.

Lista deset trenutno najpopularnijih kuhinja na svijetu, prema The Bucket List Company, obuhvata: korejsku, italijansku, meksičku, japansku, indijsku, kinesku, tajlandsku, vijetnamsku, filipinsku te tursku kuhinju.

Izvor:Klix