Koliko puta ste čuli – mogu da oprostim samo prevaru za koju ne znam. Ali koliko parova zapravo opstane i nakon nevjere? Te i druge zanimljive podatke pokazalo je jedno istraživanje.

Važni faktori

Proučavajući važne faktore koji doprinose dugotrajnijoj ljubavnoj vezi, istraživači britanskog servisa ITVX ispitali su 2.000 parova u dugim i sretnim vezama i provjerili, između ostalog, koliko im je bitan seksualni život i koliko često imaju odnose. Otkrili su da su parovi koji su zajedno bili 10 i više godina u prosjeku imali seks sedam puta mjesečno.I mada je većina njih seks navela kao jedan od važnih faktora u dugoj i sretnoj vezi, anketa je pokazala i da ga mnogi ne smatraju najvažnijim faktorom. Apsolutno ključna stvar za uspjeh veze i ono što parove više od 10 godina drži zajedno bila je – zajednička zabava. Osim toga, mnogi su kao ključno za uspješnu vezu naveli i to što mogu da zajedno dođu do kompromisa, što nemaju tajni pred partnerom, a imaju isti ili slični smisao za humor…Iako su svi ispitanici rekli da redovni seksualni odnos uveliko doprinosi zadovoljstvu i sreći u vezi, otprilike pet posto ispitanih parova priznalo je da partner spava u odvojenoj sobi, dok je 20 posto reklo i da su u nekoj fazi veze prevarili partnera. Od toga ih je 58 posto bilo uhvaćeno u nevjeri, ali veze su se nakon velike krize zbog nevjere oporavile.

Ojačalo im vezu

Iznenađujuće je što je čak 85 posto ispitanih parova uspjelo da popravi svoj odnos i da ostane zajedno i nakon nevjere. Taj podatak je mnogima veliki šok ako znamo kako ljudi inače govore o prevari i doživljavaju je kao jednu od rijetkih stvari u odnosu preko koje nikad ne bi mogli da pređu zbog srušenog povjerenja.Sada se čini da ljubavisanje sa drugim ne mora da bude kobno po odnos i ako se otkrije.A tu je još jedna brojka koja mnogo govori – 38 posto ispitanih reklo je čak da im je afera ojačala primarnu vezu.Inače, pomenuto ispitivanje je samo jedan od istraživačkih projekata u kojima su se u skorije vrijeme tražili razni važni faktori u ljubavnim muško-ženskim odnosima.

Izvor Avaz