Izvršni direktor Levi’sa potaknuo je raspravu o tome koliko često trebate prati traperice. Prema njegovoj teoriji, trebali biste po svaku cijenu izbjegavati pranje traperica u veš-mašini i čistiti samo dijelove koji su zamrljani kad je to potrebno.

Nikad u veš-mašinu

– Nikada nisam rekao da ne perete traperice. Ali pravi ljubitelji trapera nikada taj materijal neće staviti u veš-mašinu. Dakle, to je ono što ja radim – rekao je izvršni direktor Levi’sa Čarls Berg (Charles Bergh).Dodao je da, ako mu na traperice padne hrana, to će odmah očistiti, a, ako bio vani i preznojio se u hlačama, oprat će ih pod tušem, prenosi IFL Science.Iako ovo nekima može zvučati odvratno, zapravo postoje neki dokazi koji sugeriraju da traperice ostaju nevjerovatno čiste i bez pranja.

Godine 2011. istraživači s Univerziteta Alberta izveli su eksperiment koristeći prljave traperice jednog od svojih studenata. Džoš Li (Josh Le) nije prao traperice 15 mjeseci, a onda ih je testirao na sve bakterije. Nakon toga ih je oprao u veš-mašini, nosio još dvije sedmice i ponovo testirao.Zanimljivo, nivo bakterija nije toliko značajno varirao. Traperice su bile više-manje jednako čiste nakon dvije sedmice nošenja kao i nakon 15 mjeseci bez pranja.

Iznenađena rezultatom

Rejčl Mekvin (Rachael McQueen), vanredna profesorica na Univerzitetu Alberta, koja je provela istraživanje, bila je iznenađena rezultatima.- Pronašla sam samo puno kožnih bakterija. To pokazuje da, barem u ovom slučaju, rast bakterija nije veći ako se traperice ne peru redovno.

Izvor Avaz