Foto: Pexels

Док се неки надају да ће осјећај лептирића у стомаку трајати заувијек, други се суочавају са стварношћу да страст може опадати током времена. Али колико дуго та страст заправо траје?Истраживања су показала да је почетна фаза заљубљености обично најинтензивнија, трајући негдје између шест мјесеци и двије године. Ово је период када се осјећају интензивне емоције, привлачност је најјача, а сваки тренутак проведен са партнером изгледа као бајка. Међутим, како се вријеме пролази, ова фаза полако јењава, а страст постаје мање доминантан дио везе.

Студија спроведена на Универзитету у Питсбургу пратила је 64 пара током периода од 10 година и открила да се интензитет страсти смањивао током времена. Међутим, истраживачи су такође примјетили да су се парови често повезивали на дубљем нивоу током тог процеса. Ова фаза, позната као партнерска љубав, карактерише већа стабилност, међусобно разумијевање и подршка.

Друга студија, спроведена на Универзитету у Сијетлу, истраживала је факторе који доприносе дуготрајној срећи у вези. Откривено је да парови који активно раде на одржавању блискости, дијељењу интереса, и пружању подршке једно другом, често имају трајнију и задовољавајућу везу, преноси Крстарица.Дакле, иако почетна фаза заљубљености може бити интензивна и узбудљива, кључ дугорочне среће лежи у дубљем повезивању и активном улагању у однос. То подразумијева отвореност, комуникацију, повјерење и континуирано његовање љубави и поштовања према партнеру.

Izvor Glas Srpske