Kafa je prva stvar sa kojom mnogi ljudi započinju dan i ne mogu da zamisle funkcionisanje bez nje jer se ispijanje tog ukusnog napitka veoma lako pretvara u ritual. Kafa se ubraja u jedno od najpopularnijih pića na svetu, a način na koji je konzumiramo govori dosta o nama, barem ako je verovati istraživanjima.U jednom istraživanju, koje je sprovela američka naučnica i profesorka kliničke psihologije dr Ramani Durvasule sa Kalifornijskog državnog univerziteta, došlo se do zanimljivih rezultata koji objašnjavaju korelaciju prehrambenih navika i crta ličnosti.

Istraživanje je obuhvatilo 1.000 ispitanika koji vole kafu i u njemu su razmatrane psihološke osobine poput poverljivosti, osetljivosti i strpljenja. Neka pitanja na testu bila su vezana za vrstu kafe koju ispitanici vole da konzumiraju, a druga za svakodnevne situacije i situacije poput čekanja u redovima, kako se pojedinci ponašaju tokom vikenda, kako organizuju druženja i večere i sl.

Evo rezultata:

1. Espreso

Izuzetno pedantne i čiste osobe vole espreso, pokazala su istraživanja. I ne samo to, oni su po prirodi direktni, ali imaju ponekad ćudljiv i nestrpljiv karakter. Mnogo su jednostavni i vole i takve stvari i lako se prilagođavaju. Otporni su na mnoge promene.

2. Makijato s mlekom ili pavlakom

Ispitanici koji vole ovu vrstu kafe skloni su da budu velikodušni i pažljivi prema drugima. Otvoreni su prema svima i žive skladno i tako se ponašaju i u odnosu sa drugima. Nekada zaboravljaju da misle na sebe.

3. Hladna kafa

Oni koji preferiraju da im se kafa ohladi pre nego je popiju su okarakterisani kao “trendseteri” i oni koji vole da isprobavaju nove stvari. Prilično su odvažni, ali i spontani. Ponekad mogu da se ponašaju nezrelo i poput deteta i mogu da budu veoma nepromišljeni u određenim potezima.

4. Kafa bez kofeina ili sa sojinim mlekom

Po prirodi su perfekcionisti koji teže da u svemu budu savršeni. Međutim, oni poseduju i veliku osetljivost. Mogu da budu posesivno naklonjeni i žele nekada da kontrolišu situaciju. Ispitanici koji imau zahteve kada je kafa u pitanju u istraživanju su se pokazali kako izuzetno zabrinuti i pažljivi za svoje zdravlje.

5. Instant kafa

Oni koji vole kafu nabrzaka  i ” s nogu” su vrlo opuštene osobe po prirodi i prihvataju život kakav jeste. Ne opterećuju se beznačajnim stvarima i ne vole da planiraju unapred. Radije se odlučuju da prolongiraju stvari i ne gube se mnogo u detaljima.

Izvor Novosti