Zagađen zrak kada se udiše ili dođe u dodir s kožom, predstavlja značajnu prijetnju ljudskom zdravlju.Produžena izloženost zagađenom zraku može rezultirati nizom zastrašujućih posljedica za kožu, manifestirajući se kao niz dermatoloških problema.Koža, kao najveći tjelesni organ i njegova prva linija odbrane od faktora okoliša, posebno je osjetljiva na štetne učinke zagađivača iz zraka. Stoga zamršena igra između zagađenja zraka i zdravlja kože naglašava važnost rješavanja i ublažavanja štetnih utjecaja okoliša na naše blagostanje.Zbog dugotrajne izloženosti zagađenom zraku, koža se može suočiti s nekoliko oštećenja. U nastavku pročitajte koji su to negativni učinci na kožu.

Prerano starenje

Jedan od najvidljivijih i najzabrinjavajućih učinaka zagađenja zraka na kožu je prerano starenje. Zagađivači u zraku stvaraju slobodne radikale kada dođu u dodir s kožom. Ti slobodni radikali mogu dovesti do oksidativnog stresa, koji oštećuje kolagenska i elastinska vlakna. Kao rezultat toga, koža gubi elastičnost i čvrstoću, što dovodi do razvoja finih linija i bora.

Pojava akni

Zagađivači iz zraka, uključujući PM2,5 i PM10, mogu se taložiti na površini kože i prodrijeti u pore. To može dovesti do začepljenja pora i povećane proizvodnje sebuma, čineći kožu sklonijom aknama.

Osjetljivost i iritacija kože

Zagađenje zraka može izložiti kožu raznim alergenima i iritansima. Ovo izlaganje može rezultirati povećanom osjetljivošću kože, crvenilom i iritacijom, posebno za osobe s već postojećim kožnim bolestima poput ekcema ili rosacee.

Neujednačen ten i tamne mrlje

Zagađenje može potaknuti prekomjernu proizvodnju melanina u koži, što dovodi do stvaranja tamnih mrlja i neujednačene boje kože. Ovo stanje, poznato kao hiperpigmentacija, česta je posljedica izloženosti zagađenju.

Suhoća i dehidratacija

Zagađivači iz okoliša mogu poremetiti prirodnu ravnotežu vlažnosti kože, što dovodi do suhoće i dehidratacije. Zbog toga koža može biti zategnuta, neugodna, pa čak i perutava.

Smanjen sjaj kože

Zagađivači mogu stvoriti sloj sitnih čestica na površini kože, čineći je dosadnom i manje blistavom. To može učiniti da vaša koža izgleda tamnije nego što jest, piše India Times.

Izvor Radio Sarajevo