Taste Atlas predstavio je još jednu zanimljivu listu, a ovaj put su kreirali popis 50 najbolje ocijenjenih žestokih pića na svijetu. Interesantno je da različite vrste rakije dominiraju na spisku, a viljamovka je zauzela treće mjesto.

Među 50 najbolje ocijenjenih žestokih pića na svijetu izdvojila se rakija kao “predstavnik” balkanskih zemalja te je viljamovka zauzela treću poziciju iza škotskog viskija (Islay) i Reposado tekile.

“Viljamovka je vrsta voćne rakije (rakije) koja se destiluje od kruške viljamovke. Ovo blago i aromatično alkoholno piće se proizvodi i uživa u nekoliko balkanskih zemalja. Često se smatra najboljom vrstom voćne rakije koja se proizvodi u regionu”, navodi Taste Atlas.

“Viljamovka se pravi od svježih, zrelih krušaka koje se fermentiraju prije destilacije. Rezultat je bistro i bezbojno alkoholno piće koje obično ima intenzivnu aromu kruške, blag okus i dugu, zagrijavajuću završnicu”, dodaju.

Na 15. mjestu liste našla se slavonska šljivovica, dok je 19. zauzela rakija (generalno) kao alkoholno piće koje se pravi od različitog voća.

“Rakija je vijekovima prisutna u regionu. Uglavnom se povezuje s Hrvatskom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom. Iako se voćne rakije proizvode u drugim evropskim zemljama i regionima, na Balkanu je rakija poznata i ima veliki broj sljedbenika među svim generacijama”, navodi Taste Atlas.

Potom se na 22. mjestu izdvojila još jedna vrsta rakije – šljivovica, a na 25. je dunjevača.

Podsjetimo, Taste Atlas spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima te tako kreira različite liste.

Izvor:Klix