Zabavljanje je proces upoznavanja i stvaranja veze između dve osobe. Trajanje zabavljanja zavisi od osoba koje su u vezi i njihovih želja i potreba. Nema univerzalnog vremenskog okvira koji bi odgovarao svima.Neki ljudi se odlučuju za brže stupanje u brak, dok drugi žele da provedu više vremena u zabavljanju.U Srbiji, prosječno trajanje zabavljanja prije stupanja u brak je oko 2 godine. Međutim , ovo je samo statistika i ne mora se primjenjivati na sve parove. Svaki par ima svoju jedinstvenu situaciju i treba da donese odluku koja odgovara njihovoj vezi.

Nakon istraživanja koje je uključilo 3.000 ljudi, naučnici su zaključili da parovi koji su u vezi proveli godinu dana, imaju 20 odsto više šansi za razvod, od onih koji su se zabavljali dvije godine prije sklapanja braka. Dalje, parovi koji su u vezi proveli tri godine, prije nego što su odlučili da se vjenčaju, imaju čak 50 odsto manje šansi da se razvedu.Jedan portal sproveo je istraživanje na 4.000 zadovoljnih supružnika. Ispitanici su odgovarali na pitanja o vremenu koje su proveli sa svojim partnerima prije venčanja.

Prema njihovim podacima, parovi u prosjeku provedu 1,4 godine (17 mjeseci) zabavljajući se, prije nego što počnu zajednički život. Zatim žive zajedno oko 1,83 godine (22 mjeseca) prije vjeridbe. Vrijeme koje provedu zajedno kao vjerenici je prosječno 1,67 godina (20 meseci). To znači da ukupno prosječno vrijeme zajedničkog života prije braka iznosi gotovo pet godina.

Ne postoji univerzalna formula za uspješan brak. Svaki par je jedinstven i prolazi kroz specifične okolnosti i izazove. Uz to, kvalitet veze ne zavisi samo od dužine trajanja, već i od drugih faktora, kao što su međusobno poštovanje, komunikacija, povjerenje, zajednički ciljevi i vrijednosti, kao i spremnost da se radi na rješavanju problema i prevazilaženju prepreka.Iako dužina trajanja veze može biti indikator uspješnosti braka, to nije jedini faktor koji utiče na kvalitet i trajnost braka, prenosi Politikin Magazin.

Izvor Nezavisne