Sedelački način života jedan je od najvećih problema današnjice. Vežbanje je prevencija mnogih problema i bolesti uzrokovanih sedenjem.U zavisnosti od vaših godina, samo nekoliko minuta vežbanja dnevno može imati ogromne koristi.Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ističe da svaka četvrta odrasla osoba ne vežba dovoljno, dok se nedovoljno kreće četvero od petero adolescenata. Kada bi se to promenilo, moglo bi se izbeći pet miliona smrti godišnje u celom svetu, prenosi Index.hr.

„Redovna telesna aktivnost ključna je za prevenciju i pomoć u upravljanju srčanim bolestima, dijabetesom tipa 2 i rakom, kao i za smanjenje simptoma depresije i anksioznosti, smanjenje kognitivnih oštećenja, poboljšanje pamćenja i poboljšanje zdravlja mozga“, kaže Svetska zdravstvena organizacija.U nastavku donosimo smernice Svetske zdravstvene organizacije o tome koliko nam i kakvo vežbanje dnevno treba u zavisnosti od naših godina.

Deca mlađa od godine dana

Za malu decu najvažniji su mentalna vežba i aktivnosti poput pričanja, onih koje potiču kognitivni razvoj i igre na otvorenom. Treba ih sprovoditi oko 30 minuta dnevno.

Deca od godine do dve

SZO preporučuje minimalno tri sata svakodnevno za fizičke vežbe svih intenziteta.

Deca od tri do četiri godine

Najmanje 60 minuta potrebno je posvetiti aktivnostima visokog intenziteta, a preostalih 120 minuta nečem opuštenijem.

Deca od pet do 17 godina

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je potrebno oko 60 minuta aerobnih vežbi umerenog ili visokog intenziteta. U ovoj dobi korisne su i vežbe za jačanje kostiju.

Odrasli od 18 do 64 godine

SZO odraslima savetuje od 150 do 300 minuta nedeljno umerene aerobne fizičke aktivnosti. Ako je intenzivna, od 75 do 150 minuta. Što se tiče vežbi koje uključuju upotrebu sile, one bi se trebale praktikovati najmanje dva ili tri dana u nedelji.

Stariji od 65 godina

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u trećoj životnoj dobi treba slediti smernice za odrasle, ali ih prilagoditi svom fizičkom stanju. Takođe kažu da je potrebno fokusirati se na poboljšanje stabilnosti i snage. Oni preporučuju tri ili više dana u nedelji.

Izvor Dnevno.rs