Balajaž, ombre, pramenovi – pojmovi koji su ogroman upitnik u glavi jednog muškarca.

Ženama je menjanje frizure drastična promjena, a ujedno i veliki izvor sreće. Ali, ako nešto umije da iznervira ženu, to je pogrešan ili nikakav odgovor partnera kada se pojave u njima potpuno novom izdanju.

Evo nekoliko smjernica kako da prepoznate razliku među ženskim frizurama i tehnike rađenja istih.

1. Balajaž

Vjerovatno ste se susreli sa ovim nazivom nekada, ali nikada vam nije bilo potpuno jasno šta znači. Većina muškaraca bi na pitanje šta je to odgovorilo da je nešto u vezi sa kosom, što je identično kada bi na pitanje “šta je ofsajd?” žene odgovorile sa “nešto u vezi sa fudbalom”.

Naime, balajaž potiče francuske reči “zamahnuti” što nikako jasnije ne može opisati ovu tehniku farbanja kose. Uz pomoć nje nastaje efekat blagog posvijetljenja kose, poput presijavanja na sunčevom svjetlu. Karakteristično je za balajaž da se radi na prirodnoj kosi, eventualno tamnijoj farbanoj, kako bi se ipak dobila neka promjena, ali prirodnijeg izgleda, u čemu je čar upravo ove suptilne tehnike nanošenjem boje “slobodnom rukom”.

“Ako je cilj prirodniji izgled, čemu onda farbanje?” – ne postavljajte ovo pitanje ženama jer upravo je i ta mala promjena veoma uočljiva i razvedrava lice.

2. Pramenovi

Pramenovi su već jasniji pojmovi, lakše se mogu razumjeti ili bar naslutiti o čemu je riječ. Ali često je pomešan pojam sa balajažom, baš zato što su obe tehinke posvetljivanja kose. Ova tehnika je odlična baš zato što se ne prelazi potpuno u jednu boju kose, već farbanjem samo određenih pramenova (gušće ili ređe) dobija se dimenzija kose i izgleda zanimljivije.

Bilo kako bilo, nekada, kada se rade plavi pramenovi, vremenom se više stope u jednu boju i izgleda kao da nisu odrađeni dok se ne zagleda lijepo frizura, ali zato se radi na minimum šest meseci kako bi se zadržao taj izgled, a kosa ostala očuvana i zdravija. Za razliku od balajaža, ova tehnika rađena je nanošenjem farbe na određene pramenove i stavljanje aluminijumske folije kako bi se toplotom koju ona zadržava brže došlo do željene boje.

3. Ombre

Evo ponovo pojma koji nekima nije jasno odakle to na kosi, a ne na nekom platnu. Ombre znači “prelaz iz svijetle u tamne boje” i to je skoro sasvim dovoljno da znate u vezi sa ovom tehnikom farbanja.

Ovim se skreće pažnja na lice, jer nam diriguje pogled uperen u ženu. Ombre je vrlo primjetan i dolazi u raznim varijantama, od nježnoplave, koja je najučestalija, pa sve do pink, zelene ili neke druge jarke boje. Ovo je poželjna tehnika koja daje upadljivu promjenu, pogotovo je praktikuju žene nesigurne da li žele u potpunosti preći u neku boju. Recimo da je lakše početi malim koracima. Ovako dobijaju boju koju žele, a da ne ofarbaju kosu od korijena, već samo krajeve, što im daje prostora da, ako nisu zadovoljne kroz neko vrijeme od farbanja, mogu pustiti kosu ili je prefarbati je jer je, složićete se, donji deo kose lakše ošišati nego korijen.

To je ipak za druge faze u životu žene koje nismo sigurni da vam možemo sada ukratko pojasniti, jer za neke stvari ipak najbolje žene znaju zašto je to tako.

“Redken.com” pojašnjava razlike u nijansiranju frizura žena kako bi muškarci barem u ovoj situaciji bili pošteđeni iskupljivajnja zbog manjka nepažnje posvećene njihovoj dami.

Izvor: Telegraf