Radujemo se prijatnim ljetnim večerima sve do trenutka kada čujemo zujanje komarca!Komarci su najaktivniji tokom sumraka i zore. Kako preferiraju umjerene temperature, postaju aktivni tokom sumraka i zore jer tada vladaju prijatniji uslovi za njihovu aktivnost. Tokom dana, visoke temperature mogu biti previše ekstremne za komarce, pa se oni sklanjaju u hladnija područja, piše Novilist.hr.

Veliku ulogu igra i svjetlost. Naime, komarci se lakše snalaze na difuznom svjetlu i lakše pronalaze svoju metu. Oni su također osjetljivi na UV zračenje, koje je najjače tokom dana.Koje biljke odbijaju komarce?Lavanda, neven, bosiljak, ruzmarin otjerat će komarce.Evo kako da se riješite komaraca:

Ventilatori: Korištenje ventilatora na otvorenom može pomoći u držanju komaraca podalje jer komarci ne vole jake struje zraka.Repelenti za komarce: Korištenje prirodnih ili hemijskih repelenata može pomoći u smanjenju broja komaraca. Razmislite o postavljanju svijeća.Izbjegavajte da šetate uvečer na otvorenom: Komarci su najaktivniji tokom sumraka i zore, pa ako je moguće, izbjegavajte boravak napolje u tim periodima ili poduzmite dodatne mjere zaštite.

Izvor Avaz