Na planeti je više desnorukih osoba od levorukih, ali je poznato da levoruki imaju brže reflekse.Pre mnogo godina se smatralo da je ‚‚levorukost” mana, pa su deca koja su počinjala da pišu levom rukom od malena bila učena da prestanu to da rade.Manje je poznato to da na osonovu toga da li ste levoruki ili desnoruki stručnjaci mogu proceniti neke bitne osobine vaše ličnosti, kao i to da li ćete više ili manje zarađivati i čime ćete se baviti u budućnosti.

1. Finansije

Prema istraživanju sa Harvarda iz 2014. godine, levoruke osobe imaju od 10 do 12 procenata manji godišnji prihod. Zašto zarađuju manje?Stručnjaci su to pripisali kognitivnim razlikama. Prema rezultatima brojnih istraživanja levoruke osobe više rade ‚‚ručne” poslove i susreću se s kognitivnim problemima koji češće pogađaju njih nego desnoruke osobe.Odrasli i stariji levaci sigurno su se tokom života susretali s mišljenjem da je levorukost nešto neprirodno pa je društvo pokušavalo da to ‚‚ispravi”. Obavljanje određenih fizičkih zadataka zbog toga im teže pada nego dešnjacima.

2. Atletske sposobnosti

Levoruke osobe bi mogle da zarađuju više od desnorukih ako bi se se odlučile za bavljenje određenim sportovima. To se pre svega odnosi na tenis, boks, bejzbol i bilo koje sportove koji uključuju bacanje ili dodavanje. Dešnjaci retko treniraju obranu iz njima neobičnih i neočekivanih uglova, za razliku od levorukih osoba kojima to dolazi prirodno.Mnogi misle da je Rafael Nadal levoruk. Međutim, on je zapravo dešnjak, ali njegov ujak i trener Toni Nadal odmalena ga je učio da igra tenis slabijom levom rukom jer je znao da je to velika prednost u tom sportu.

3. Ličnost

Prema opsežnoj studiji škotskog instituta Abetrej, levoruke osobe su sklonije samokritici i preispitivanju. Dešnjaci su češće impulsivniji i ređe brinu o greškama koje bi mogli da naprave.Levoruke osobe ne vole spontano donošenje odluka, već više vole da dobro razmisle pre toga. Levaci će oklevati, a dešnjaci će odmah krenuti u akciju.

Izvor Direktno.rs