U posljednje vrijeme moda nas voli natjerati da se zapitamo i ponovo zagledamo u razne komade. Optičke iluzije bile su uveliko prisutne u modi na modnim pistama jer su dizajneri uzeli svakodnevne siluete, poput majica s kapuljačom, kaputa, štikli, i dali im nadrealni štih.Louis Vuitton je posljednja marka koja se uključila u ovaj trend optičkih iluzija. Nove stiletto salonke francuske modne kuće zapravo uopće nisu salonke.

Debitirane tokom predstavljanja kolekcije jesen/zima 2023. u Parizu, Louis Vuitton je niz modnu pistu poslao čizme do ispod koljena koje su konstruirane tako da izgledaju kao noga u bijelim rebrastim čarapama i crnim salonkama, a obje su ručno oslikane. Nazvane “Illusion High Boot”, dolaze u dvije različite boje kože i prodaje se po cijeni od £1,880 (oko 2.160 eura). Dolaze čak i u verziji do potkoljenice, ali silueta cipela ne odudara od Vuittonovih kodeksa, koji su usmjereni na inovacije u prostoru kože.

Dolaze u vrijeme kada neočekivani oblici vladaju područjem modnih dodataka. Jeste li vidjeli Loeweove štikle s kistom za šminkanje? Ili Balenciagine čizme od ovčje kože s pet prstiju? Ako se konfekcijska odjeća svodi na prikriveno bogatstvo, gdje dominiraju tiho luksuzni brendovi, poput Phoebe Philo i The Row, onda se u svijetu cipela radi o osjećaju za humor i otkačenosti, piše Večernji.

Izvor Avaz