Prva epizoda britanske serije autora Džona Salivena “Mućke”, koju je BBC proglasio najboljom svih vremena, prikazana je 8. septembra 1981. godine.“Mućke” (Only Fools and Horses) snimane su i emitovane od 1981. do 1991. godine.Snimljene su 64 epizode, uz povremene božićne specijale koji su emitovani do 2003. godine.

Naslov serije zasnovan je na staroj engleskoj poslovici: “Samo budale i konji rade…” , kojom se aludira na stalna nastojanja glavnih likova u seriji da izbjegnu stalni posao i plaćanje poreza.Naslovnu pjesmu napisao je i otpjevao autor serije Džon Saliven. U prvoj sezoni korišćena je druga pjesma, ali je zamijenjena da bi se pomoglo gledaocima da shvate naslov serije.

U anketi BBC-ija iz 2004. godine “Mućke” su proglašene za najbolju situacionu komediju (sitkom) svih vremena.Dejvid Džejson je za ulogu Del Boja dobio titulu sera, a veliku popularnost stekli su i ostali glumci Nikolas Lindherst kao Rodni, Džon Čalis kao Bojsi, te Rodžer Lojd Pak kao Triger.Na ovim prostorima “Mućke” su postale jedna od najomiljenijih serija svih vremena.

Izvor CDM