Koliko ste puta pomislili da je neki zakon u našoj zemlji neosnovan, ili možda čudan? Žurimo da vas obradujemo, naši zakoni su sasvim obični i ni po čemu ne odstupaju od nekih razumnih okvira. Međutim, postoje zemlje za čije se zakone ovo ne može reći.Svaka država ima svoje zakone – bez njih ona jednostavno ne bi mogla da funkcioniše jer bi svako činio ono što mu je volja. Dakle, oni su tu da regulišu prava i obaveze svakog pojedinca. U većini zemalja su oni čak manje ili više slični. Ipak, postoje i one zemlje koje su otišle korak dalje i svojim stanovnicima zabranile potpuno sulude stvari.

U Arizoni je zabranjeno ostaviti magarca da spava u kadi

U Američkoj državi Arizona stanovnicima je zabranjeno da ostavljaju magarca da spava u kadi. Kao osnova za ovaj zakon poslužio je jedan smešan događaj koji se desio 1924. godine, kada je magarac koji je živeo u dvorištu odlučio da prespava u kadi. Dok je magarac spavao, dogodila se poplava, a vodena bujica je kadu počela da nosi velikom brzinom. Stanovnici Arizone su jedva spasili jadnu životinju, a nakon toga vlasti su se pobrinule da se slična situacija nikada više ne desi, tako što su doneli odgovarajući zakon.

U Nemačkoj je zabranjeno ostati bez goriva na autoputu

Nemačka je država u kojoj je zakon o bezbednosti u saobraćaju veoma rigorozan, a jedna od zabrana odnosi se i na zaustavljanje na autoputu iz bilo kog razloga. Vozači u toj zemlji obavezni su da pre polaska na put provere ispravnost vozila i nivo goriva u rezervoaru, jer ukoliko im automobil stane – vlasti će to protumačiti kao kršenje ovog zakona i potpuni nemar kada je reč o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Singapur je zabranio prodaju i žvakanje žvaka

Zakon o uvozu i distribuciji žvakaćih guma se u Singapuru pojavio još 1992. godine, ali samo žvakanje tada nije bilo zabranjeno. Međutim, 2004 godine vlasti su revidirale pomenuti zakon i zabranile žvake potpuno, izuzev slučajeve kada se one “prepisuju” (poput lekova) u terapeutske svrhe. Ovaj neobičan zakon donet je sa razlogom jer su vandali počeli da ih lepe na vrata vozova ometajući njihov pravilan rad, na poštanske sandučiće onemogućavajući njihovo korišćenje i generalno svuda na javnim mestima, čineći ih prljavijim i neurednijim.

U Džordžiji je zabranjeno da pernata živina samostalno prelazi ulicu

Stanovnici savezne države Džordžija u Sjedinjenim Američkim Državama koji se bave uzgajanjem pernate živine moraju itekako da vode računa da njihove životinje ne odlutaju iz dvorišta. Ova država ima veoma jasan zakon po pitanju njihovog kretanja, a vlasnicima se strogo zabranjuje da njihove kokoške, patke i guske svojevoljno i samostalno prelaze ulicu. Ipak, jukoliko dozvola vlasnika postoji – problema nema.

Izvor Bigportal.ba