Ovo je pet neobičnih zakona raznih zemalja.

1. Zabranjeno je zamijeniti sijalicu ako niste električar

U Australiji je do prije 20-ak godina bilo protiv zakona da sami zamijenite sijalicu ukoliko za to nemate licencu za električara. Kako se navodi, razlog je smrt koja može uslijediti usljed promjene sijalica. Ovo zasigurno ne bi bilo moguće na našim prostorima, ali pogotovo jer bi nam teško palo da zamislimo da stolica služi samo za sjedjenje, a ne i za mijenjanje sijalica.

2. Pakao za zaboravne muževe

Samoa je zemlja koja je posebno popularna zbog jednog bitnog pravila: “Nikako ne smiješ zaboraviti rođendan svoje žene”. Ukoliko muž jednom zaboravi, može biti opomenut, ali već za ponavljanje istog može biti priveden. Moguće rješenje za muževe je sigurno tetoviranje datuma.

3. Ne smijete nositi maske u Danskoj 

Nisu u pitanju samo maske, već bilo šta što može prekriti vaše lice u potpunosti. Definitivno uskraćuje pun doživljaj noći vještica.

4. Morate šetati vašeg psa barem tri puta dnevno

U Torinu u Italiji ljudi sa ljubimcima su u obavezi da ih šetaju minimum tri puta na dan, inače ih očekuje novčana kazna do 500 eura. Italija važi za državu koja vrlo vodi računa o životinjama, što se može vidjeti i po ovom zakonu.

5. Morate ustupiti vaš toalet ukoliko vas neko pita za tu uslugu

Dobro ste pročitali, u Škotskoj, ukoliko vas neko upita da upotrijebi vaš toalet, vi mu morate to dozvoliti. Ovo je doduše više mit o zakonu nego što je on zapravo stvaran, vjerovatno zbog toga što Škotska važi za vrlo gostoprimljivu zemlju i od davnina je ljudima ovo pravilo znak njihove učtivosti.

Tako da, ako živite u ovoj državi, vjerovatno, kada čujete zvono ili kucanje na vašim kućnim vratima, možete se naći u situaciji da vaš toalet nije uvijek samo vaš.

Izvor Kolektiv.me