Word Happiness Report je objavio posljednji izvještaj prema kojem je ponovo Finska na prvom mjestu kada je riječ o nacionalnoj sreći, a Afganistan je na posljednjem. U regionu se najbolje kotiraju Slovenija i Kosovo, a BiH je za jednu poziciju ispod Rusije.

Sudeći prema najnovijem izvještaju o svjetskoj sreći, imamo razloga za optimizam na globalnom nivou. Dobronamjernost je oko 25 posto veća nego što je bila prije pandemije.

“Dobronamjernost prema drugima, posebno pomoć strancima, koja je dramatično porasla 2021. godine, ostala je visoka 2022”, rekao je John Helliwell, jedan od autora World Happiness Reporta u intervjuu za CNN.

Izvještaj, koji je publikacija “Mreže rješenja za održivi razvoj UN-a”, zasniva se na podacima globalnog istraživanja ljudi u više od 150 zemalja. Zemlje su rangirane prema sreći na osnovu njihovih prosječnih i individualnih životnih procjena u prethodne tri godine, u ovom slučaju od 2020. do 2022. godine. Brojao se očekivani životni vijek, BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, stepen korupcije te velikodušnost u zajednici.

Već šestu godinu zaredom je prema ovom izvještaju Finska najsretnija zemlja na svijetu. Pored nje visoko na listi su u njeni susjedi Danska, Švedska i Norveška. Izrael se popeo na četvrto mjesto sa prošlogodišnjeg devetog, a ne petom mjestu je Holandija.

Prvih 20 najsretnijih država se već godinama ne mijenjaju, no ovaj put je tu i Litvanija, a ispala je Francuska. Baltičke države se inače konstantno “penju” na listi.

Najsretnije zemlje svijeta za 2023:

 1. Finska
 2. Danska
 3. Island
 4. Izrael
 5. Holandija
 6. Švedska
 7. Norveška
 8. Švicarska
 9. Luksemburg
 10. Novi Zeland
 11. Austrija
 1. Australija
 2. Kanada
 3. Irska
 4. Sjedinjene Američke Države
 5. Njemačka
 6. Belgija
 7. Češka Republika
 8. Ujedinjeno Kraljevstvo
 9. Litvanija

Rusija je na ovogodišnjoj rang listi na 70 mjestu, a Ukrajina na 92.

BiH je na 71. mjestu, odmah iza Rusije. Kada je riječ o regionu, samo je Sjeverna Makedonija na lošijoj poziciji (87). Najbolje je pozicionirana Slovenija na 22. mjestu, zatim Kosovo na 34., Srbija na 45., Hrvatska na 48. i Crna Gora na 67. mjestu.

Na samom dnu liste se nalazi Afganistan koji je na 137 mjestu, a zatim Liban s rangom iznad.

Izvor:Klix