Kada biste tačno znali koje je to vrijeme najbolje za vježbanje da biste skinuli najviše kilograma, zar ne biste bili motivisaniji za trening?

Ispostavilo se da vam trening uveče možda neće pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja onoliko brzo koliko biste željeli.Naučnici sa Instituta u Švedskoj i Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj otkrili su da je moguće povećati metabolizam masti – brzinu kojom sagorijevate masti – vježbanjem ranije tokom dana.

Istraživači, koji su objavili članak u časopisu PNAS, otkrili su da je jutro najbolje vježbanje kako bi brže izgubili kilograme.

Profesorica Juleen R. Zierat s Odsjeka za molekularnu medicinu i hirurgiju i Odsjeka za fiziologiju i farmakologiju rekla je: “Naši rezultati sugeriraju da bi kasno jutarnje vježbanje moglo biti efikasnije od kasnovečernjeg vježbanja u smislu jačanja metabolizma i sagorevanje masti. Čini se da je pravi trenutak važan za energetski balans tijela i za poboljšanje zdravstvenih prednosti vježbanja. Ali potrebno je više studija kako bi se izvukli pouzdani zaključci o važnosti naših otkrića za ljude.”

Važno je napomenuti da je studija provedena na miševima i stručnjaci su rekli da, iako miševi i ljudi dijele mnoge osobine, postoje i važne razlike. To uključuje i činjenicu da su miševi noćna bića, kažu stručnjaci.Dok je nova studija ukazala na kasno jutro idealno vrijeme za vježbanje ako želite smršati.

“Dobro je poznato da gotovo svaki aspekt naše fiziologije i metabolizma diktira cirkadijalni sat”, rekao je stariji autor jedne od studija, Gad Asher iz Odjeljenja za biomolekularne nauke na Weizmann Institutu za nauku.

“Ovo ne važi samo za ljude, već i za svaki organizam koji je osetljiv na svjetlost. Odlučili smo da pitamo postoji li veza između doba dana i performansi vežbanja”, kazalo je.

Izvor:Klix