Tim kanadskih naučnika razvio je neverovatan način za spuštanje nivoa alkohola u krvi, i to tri puta brži od uobičajenog. Sve što je potrebno je predmet veličine fascikle koji bi mogao da spase milione života širom sveta godišnje.Grupa naučnika Univerziteta zdravlja u Torontu sa Džozefom Fišerom na čelu, tragala je za načinima za rešenje problema akutnog trovanja alkoholom. Istraživači su otkrili mogućnost koja izaziva podozrenje jer je izuzetno jednostavna. U pitanju je disanje u napravu koja liči na papirnu kesu.

“Neobjašnjivo je kako to nismo probali odavno”, rekao je Fišer. Novi metod podrazumeva izazivanje pluća da izbace alkohol iz organizma, što pomaže jetri da snizi količinu alkohola u krvi pacijenta. Na ovaj način se telo oslobađa alkohola tri puta brže nego inače, međutim, postoji opasnost da zbog jakog izbacivanja vazduha iz pluća čovek hiperventilira i padne u nesvest.Jedini postojeći metod uklanjanja alkohola iz krvi je dijaliza, ali to nije izvodljivo u slučajevima ozbiljnijeg trovanja jer traje predugo. Jetra mora da preradi oko 90 odsto unetog alkohola i na brzinu njenog rada ne može se uticati spolja. Fišer i njegov tim tehnikom disanja ubrzavaju proces tri puta.

“Ne možete samo hiperventilirati jer biste se za minut ili dva onesvestili”, objašnjava Fišer.Hiperventilacija izbacuje ugljen-dioksid iz krvi, zajedno sa alkoholom, ali istovremeno izaziva i nesvesticu, do trenutka dok osoba ne izgubi svest. Da bi se to izbeglo, ljudi koji su u alkoholisanom stanju izduvavaju vazduh u uređaj, pa im se taj vazduh vraća u pluća i ugljen-dioksid vraća u normalu, te nema opasnosti od gubljenja svesti.“To je izuzetno jednostavan uređaj koji može da se napravi bilo gde u svetu: nema elektronike, kompjutera i filtera”, objasnio je Fišer, dodajući da su istraživanja do sada rađena isključivo na volonterima i da dodatna ispitivanja tek predstoje.

Izvor Krstarica