Živimo u “brzom vremenu” te nam svima nedostaje sna, a premalo sati sna povezano je s povećanim rizikom od periferne arterijske bolesti (PAD).

PAD je uobičajeno stanja u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu.

Nova studija koja je rađena na Karolinskom institutu u Stockholmu otkrila je povezanost sna sa povećanim rizikom od periferne arterijske bolesti.

“Naša studija sugerira da je spavanje od sedam do osam sati noću dobra navika za smanjenje rizika od ove bolesti. Osim toga, problemi sa spavanjem su među najviše rangiranim žalbama pacijenata s perifernom arterijskom bolesti”, naveo je autor studije dr. Shuai Yuan.

U istraživanju je učestvovalo 650 hiljada ljudi, a u prvom dijelu studije provedena je opsevacija koja je trebala utvrditi vezu između trajanja sna i arterijske bolesti. Drugi dio eksperimenta uključivao je randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su se sastojala od podataka od 608 hiljada ljudi.

Dr. Yuan je istaknuo ograničenje uzrokovano analizom promatranja u tome što ne možete biti sigurni jesu li loše navike spavanja uzrokovale PAD ili je PAD uzrokovao loše navike spavanja.

“Mendelska randomizacija je robusna metoda za procjenu uzročnosti i pruža veću sigurnost u vezi s rezultatima”, dodao je dr. Yuan.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji spavaju manje od pet sati noću bili gotovo dvostruko više izloženi riziku od PAD-a, a randomizirana kontrolirana ispitivanja poduprla su to otkriće.

Nedovoljno noćnog sna i dnevnog drijemanja ranije se povezivalo s povećanim rizikom od koronarne arterijske bolesti, koja je, kao i PAD, uzrokovana začepljenim arterijama.

Izvor:Klix