Novozelanđani imaju jedinstven način da odbace svoje smeće – kače ga na ograde.

Možda je najpoznatija ograda je ograda od ženskih grudnjaka odnosno Cardrona Bra Fence u Centralnom Otagu.

Grudnjaci, čizme, četkice za zube, bicikli, sve ono što je imalo vijek trajanja masovno se kači na ograde pored puta.

Ograda od ženskih grudnjaka je počela jednog jutra 1999. godine kada su pronađena četiri ženska grudnjaka pričvršćena za žičanu ogradu pored puta i lepršala na povjetarcu. Tako je do kraja 1999. godine broj grudanjaka na ogradi bio dosta velik.

Priča se da je grupa žena dočekivala Novu godinu u hotelu Kardrona i nakon što su kasno u noć izašle iz kafane, odlučile da skinu grudnjake i okače ih na ogradu.

Tokom narednih nekoliko nedjelja, broj grudnjaka na ogradi se stalno povećavao sve dok ih nije bilo još šezdeset do kraja februara 2000. godine.

U oktobru 2000. godine je nekoliko nepoznatih osoba skinulo oko 200 ženskih grudnjaka sa ograde. Godine 2006. čak je i veće okruga uskočilo i uklonilo 1.500 grudnjaka sa ograde. Ali ograda je ponovo počela da obnavlja svoju kolekciju. Kasnije te godine, napravljen je pokušaj da se napravi najduži lanac grudnjaka na svijetu.

Kako su se vijesti o ogradi širile, počelo je da se pojavljuje još više grudnjaka. U narednim godinama broj grudnjaka je porastao na hiljade, a ograda je postala jedinstvena turistička atrakcija koja je zadobila pažnju širom svijeta.

Čak u jednom momentu 2015. godine broj grudanka okačenih na ogradu je dostiga nevjerovatnih 10.000. komada, prenosi zanimljivostidana.com.

Sa popularnošću, ograda je počela da privlači i mrzitelje koji su smatrali da je neometano izlaganje donjeg veša na javnoj ulici sramota i rak rana. Počeli su da napadaju ogradu, a grudnjaci su u više navrata skidani. Ali svaki put su se grudnjaci vraćali.

U proteklih nekoliko godina, ograda je korišćena za prikupljanje novca za Fondaciju za borbu protiv raka dojke putem donacija turista u ružičastoj dobrotvornoj kutiji na ogradi.

Izvor:Nezavisne