Stručnjakinja za veze, Kejt Tejlor (Kate Taylor), dala je korisne savjete kako nastaviti dalje nakon prekida veze i ubrzati oporavak u samo 10 dana.

Recite svima

Skrivanje može biti primamljivo, ali ne pomaže da vam bude bolje. Obratite se prijateljima i porodici jer je dokazano da razgovor o prekidu pomaže u oporavku. Oni koji razgovaraju o prekidu više zadržavaju uvjerenje da su vrijedni i bez partnera. Također, tijelo i dalje žudi za privrženošću i zdravije je da se sada vežete za prijatelje, a ne za bivšeg ili bilo koga ko iole liči njima.

Počistite društvene mreže

Ne pokušavajte izgledati cool ostajući prijatelj s bivšim na društvenim mrežama. Blokiraj ga, izbriši i prestani pratiti. Studija Univerziteta Western Ontario otkrila je da prijateljstvo s bivšim na društvenim mrežama usporava proces oporavka, zato jer romantični odnosi izazivaju iste žudnje u mozgu kao i droge. Da biste prestali, morate biti jaki. Uklonite sve fotografije bivših.

Očistite frižider

Dok čistite društvene mreže, dubinski očistite svoju kuću, i stvarno se potrudite. Uredite zavjese, stropove, počistite prašinu iza mašine za veš. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, neuredan ili pretrpan dom povećava razinu kortizola, hemikaliju koju ispuštamo kada smo pod stresom i uznemireni. Otkrijte čaroliju pospremanja koja mijenja život, masovnim raspremanjem i stvaranjem mirnog, uređenog doma.

Pojedi bananu

Sada kada je frižider čist, napunite ga namirnicama koje pomažu u ozdravljenju. Nema sladoleda, pizza i vina. Tijelo proizvodi većinu hemikalija za sreću u želucu pa će ono što jedete uveliko utjecati na to kako se osjećate. Za sreću jedite voće. Banane sadrže triptofan, hemikaliju koja pomaže stabilizirati raspoloženje. Jabuke djeluju umirujuće, a bobičasto voće sadrži sastojak koji je hemijski sličan valproičnoj kiselini, lijeku za stabilizaciju raspoloženja.

Fokusirajte se na njihove mane

Radi se o trenutku prekida kada se bivši odjednom čini najsavršenijim, nezamjenjivim čovjekom koji je ikada hodao Zemljom. Kako biste izbjegli navedena sjećanja, napravite popis, slikovit i detaljan, na kojem ćete navesti svaku njihovu manu i sve što nije bilo u redu u vezi. Ako se ne možete sjetiti nijedne greške, zamolite prijatelje da pomognu. Vjerojatno ćete se užasnuti koliko loših stvari mogu nabrojati u manje od minute.

Izađite na sastanak sa samim sobom

Skakanje ravno u drugu vezu ili samo u drugi krevet, čini se kao da može umiriti dušu, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Oni koji uskoče u veze i dalje su tužni. Umjesto toga, odvedite sami sebe na izlazak. Samo jedno pravilo, učinite nešto novo. Mozgu nedostaje omiljeni dopamin, pa ćete ga morati sami pojačati radeći nove stvari, poput gledanja novog filma, odlaska u drugi kafiću ili kupnje nove majice.

Lupkajte se po čelu

Kako prekid bude slavio prvu godišnjicu, vjerojatno ćete se lupiti po glavi dok se prisjetite nekih od najstrašnijih dijelova rastanka. No, radije pokušajte tapkati po licu. Naime, dokazano je da emocionalno lupkanje pomaže osloboditi se žudnje za hranom, a ako vas može odviknuti od kolačića, možete i preboljeti bivšeg. Zamislite lice bivšeg, a zatim tapkajte po čelu 30 sekundi. Sada ponovno razmislite o svom bivšem. Trebali bi vam izgledati manje privlačno. Pokušajte ovo tri puta dnevno ako ste u iskušenju poslati mu poruku.

Učinite dobro djelo

Darujte krv ili volontirajte, donirajte novac u humanitarne svrhe ili pomozite prijatelju. Što više dobra učinite za druge, to ćete se osjećati sretnijima.

Šetajte 90 minuta

Ako se stvarno želite oraspoložiti, navucite tene za hodanje. Pokazalo se da odlazak na dugo planinarenje među drvećem i prirodom uvelike podiže raspoloženje. Šetnje u urbanim sredinama ne funkcioniraju, stoga uzmite psa i istražite neko lijepo mjesto.

Prelomni dan

Nova frizura nakon prekida veze čini vas sretnijima. Univerzitet Northwestern u Americi otkrilo je da su se oni koji su se nakon razvoda promijenili bolje osjećali, vjerojatno jer je to bio način da pokažu svijetu da su krenuli dalje. Zato rezervirajte posjet salonu ili počnite raditi na svom tijelu iz snova. Ali nemojte činiti ništa drastično ili trajno, donosi 24sata.hr.

Izvor Avaz