Kultni slovenski bend Laibach trebao je nastupiti u glavnom gradu Ukrajine 31. ožujka. Ranije su iz benda rekli da je cilj koncerta bio pokazati potporu ukrajinskom narodu tijekom rata, ali organizatori su na kraju rekli da su njihovi komentari izazvali kontroverzu i neslogu, što je dovelo do otkazivanja koncerta.

Ukrajince je očito naljutila izjava Laibacha za The Guardian u kojoj su rat nazvali “ciničnim proxy ratom za geostrateške interese svjetskih sila”.

Slovenska novinska agencija STA rekla je da su mnogi Ukrajinci koji su objavljivali na Facebooku usporedili Laibachovu izjavu s ruskom državnom propagandom koja invaziju prikazuje kao sukob s NATO-om i svodi Ukrajinu na marionetsku državu Zapada.

“Dok je ekipa iskazivala potporu Ukrajini i Ukrajincima te osuđivala ruski režim, veliki dio publike kategorički se protivio gostovanju Laibacha”, objavila je Bel Etage Music Hall na Facebooku kasno u nedjelju.

“Kako bismo spriječili nepotrebnu podjelu Ukrajinaca na različite tabore i otklonili uzrok razdora, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Bel Etageu”, dodaje se u priopćenju.

Laibach je za STA rekao u ponedjeljak da je od njih “zatraženo da proglase da su svi Rusi loši i da je sva ruska umjetnost bezvrijedna”, što naravno oni nisu pristali učiniti.

Bend se ranije, prije otkazivanja koncerta, izjasnio na Facebooku kako nisu imali namjeru umanjiti značaj Ukrajine. “Moramo naglasiti da neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način uvrijede ili umanje važnost vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta ratu. Geopolitička pitanja ne mogu se riješiti oružanim napadom i političkim huškanjem. Također smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu. Da ne budemo u zabludi – volimo rusku književnost, glazbu i umjetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkog – da spomenemo samo neke – i uvijek ćemo. Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njezinog naroda koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja. Tugujemo s vama za nevinim žrtvama. Radujemo se s vama vašim pobjedama.”

Izvor:Muzika.hr