Analitička i konsultantska kompanija GlobalData prikupila je brojke podatke kako bi otkrila koja je najposjećenija zemlja u Evropi koju godišnje posjeti oko 500 miliona turista.

Francuska je često zauzimala prvo mjesto tokom godina, a sada je također spremna da povrati svoju titulu najposjećenije zemlje na svijetu.

Prije pandemije korone, Francuska je bila najposjećenija zemlja na svijetu i privukla je 88,1 miliona posjetilaca u 2019. godini.

Španija je zauzela prvo mjesto 2021. godine, ali je Francuska na putu da je prestigne, budući da je 2022. primila 66,6 miliona stranih posjetilaca.

“Pored Italije i Španije, Francuska predstavlja značajan segment rasta u zapadnoj Evropi“, kaže Hana Free, analitičar za putovanja i turizam.

Jedna od najvećih prednosti Francuske je njen transport, navodi GlobalData. Putovanje između većih gradova je relativno lako, sa vezama brzih vozova. Francuska je također dobro povezana sa drugim evropskim zemljama preko međugradskih i noćnih vozova.

Španija je blizu Francuske na rang listi najposjećenijih zemalja na svijetu. Dok su sve zemlje zabilježile pad broja posjetilaca tokom pandemije, Španija je uspjela da pobjedi Francusku na prvom mjestu jer je primila 26,3 miliona posjetilaca.

Predviđeno je da prati Francusku u privlačenju još većeg broja turista u narednih nekoliko godina.

Očekuje se da će Španija do 2025. godine privući 89,5 miliona turista.

“Obje zemlje imaju šta da ponude posjetiocima, sa svojim jedinstvenim kulturama, kuhinjama i atmosferom. Obje zemlje su također relativno velike, sa raznolikim pejzažima, a svaka zemlja ima svoju jedinstvenu obalu.”

Izvor:Klix