Kritičari filmskog portala IndieWire odabrali su najbolje akcijske filmove 21. vijeka.Akcijski filmovi se često smatraju inferiornim žanrom u usporedbi s dramama ili psihološkim trilerima, no ne mora nužno biti tako.U nastavku otkrijte koji su se sve filmovi našli na vrhu IndieWireove ljestvice najboljih akcijskih filmova.Na desetom mjestu našao se film “Voz za Busan”, dok je na devetoj poziciji film “Sve u isto vrijeme” iz 2022. godine. “Bourneov ultimatum” našao se na osmoj poziciji, dok je film “John Wick 2” na sedmom mjestu. “Nemoguća misija: Raspad sistema” prema portalu IndieWire je na šestom mjestu.

5. RRR (2022.)

Indija ima jednu od najveći filmskih industrija na svijetu, no niko nije bio spreman na uspjeh epskog akcijskog blockbustera “RRR (Rise, Roar, Revolt)”, koji je uspio osvojiti Oscara za najbolju pjesmu.Snimljen na Telugu jeziku, film prati dva muškarca, Komarama Bheema (N.T. Rama Rao Jr.) i A. Ramarajua (Ram Charan), koji postaju bliski prijatelji tijekom indijskog revolta protiv britanske vlasti. No Bheem ne zna da je njegov prijatelj izdajica i da je njihovo prijateljstvo osuđeno na propast.

4. Kill Bill Vol. 1 i Vol. 2 (2003. – 2004.)

Filmovi “Kill Bill” Vol. 1. i Vol. 2 su bili dokaz da Quentin Tarantino nije samo veliki ljubitelj azijskih akcijskih filmova, već da je jednako talentiran kao i redatelji kojima se divi. Redatelj je u ovoj duologiji uspio povezati svoju ljubav prema nasilnim i brutalnim scenama s kompliciranim borilačkim koreografijama, što je rezultiralo nezaboravnim akcijskim sekvencama.

3. Racija: Iskupljenje (2011.)

Ovaj indonezijski akcijski triler, redatelja Garetha Evansa, ima scene borbe o kojima drugi akcijski filmovi mogu samo sanjati. Jedan od kritičara IndieWirea je rekao da film ima toliko akcijskih sekvenci da u nekim dijelovima podsjeća na vibrantnu videoigru.

“Tigar i zmaj” je još jedan od onih filmova koji nisu trebali uspjeti – na njemu je radio redatelj poznat po dramama, a ne akcijskim filmovima, film je pripadao žanru wuxia filmova, a bio je namijenjen zapadnjačkoj publici. Glavne zvijezde filma su morale učiti mandarinski jezik i izvoditi vratolomije, a sve to je pratila glazba koju je svirao violončelist Yo-Yo Ma. Na papiru, ništa od toga nije trebalo funkcionirati, ali Ang Lee i scenarist James Schamus su stvorili hit.Smješten u 19. vijek u Kini, film prati legendarnog ratnika Li Mu Baia, koji je svoj mač Zeleni usud predao bivšoj ljubavnici Yu Shu Lien. No mač biva ukraden, a Bai se baca u potjeru, samo da bi otkrio nešto što nije očekivao.

1. Pobješnjeli Max: Divlja cesta (2015.)

Slično kritičarima Rotten Tomatoesa, IndieWire je također stavio film “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, redatelja Georgea Millera, na prvo mjesto svoje ljestvice. Iako su mišljenja podijeljena oko toga ima li film feminističke poruke ili je čista eksploatacija, nitko ne može poreći da su akcijske sekvence majstorski režirane i da je film vizualno spektakularan.Smješten u daleku, distopijsku budućnost, film prati bivšeg policajca Maxa (Tom Hardy) koji pokušava pomoći skupini odbjeglih ropkinja koje predvodi buntovna kapetanica Furiosa (Charlize Theron) da pronađu novo mjesto za život. No nakon što shvate da to mjesto ne postoji, svi skupa kreću u borbu protiv tiranina Immortana Joea (Hugh Keays-Byrne).

Izvor Klix.ba