Web stranica kingcasinobonus.uk analizirala je recenzije posjetitelja koje su ostavljali za najpopularnije turističke destinacije te sastavila listu najprecijenjenijih gradova svijeta, a prva tri čine Bangkok, Antalija i Singapur.

Na stranici se navodi da su analitičari bili u mogućnosti da identifikuju najprecijenjenije gradove na svijetu pomoću sveobuhvatne analize koristeći popularne stranice za recenzije kao što je TripAdvisor i procijenili desetine hiljada ocjena za 85 najpopularnijih gradova širom svijeta.

Stručnjaci nisu analizirali samo omjer ocjena, već su također procijenili koliko često su korištene određene ključne riječi i fraze poput “veoma razočaravajuće” ili “nije tako lijepo kao što se očekivalo” u opisima recenzija.

Sve ove informacije dovele su do broja koji predstavlja vjerovatnoću da ćete biti razočarani destinacijom, a rezultirali su listom najprecijenjenijih gradova na svijetu.

Prvi na listi je Bangkok gdje se 16,6 posto razočaranih turista, a na stranici se navodi: “Istraživanje naših analitičara otkriva da gotovo 17 posto posjetitelja Bangkoka napušta grad razočarano i s utiskom da je glavni grad Tajlanda jako precijenjen”.

Destinacija koja je prilično popularna među stanovništvom Bosne i Hercegovine – Antalija u Turskoj – zauzela je drugo mjesto.

“Vrijedi li posjetiti Antaliju ako ste već u blizini popularnih ljetovališta u provinciji Antalija? Ako pitate ljude koji su već putovali, onda je odgovor ne. Nekoliko turista koji su posjetili grad opisali su ga kao trivijalan i bez ikakvih atrakcija vrijednih pomena”, navodi se za turski grad.

Na trećem mjestu se našao Singapur, a top 10 najprecijenjenijih gradova čine: Singapur, Minhen, Rimini, Miami, Mumbai, London, Pariz, Tokio.

Zanimljivo je da su se na listi koja je obuhvatila 85 gradova našla i tri iz regije, Ljubljana je zauzela 17. mjesto, Zagreb 25., a Beograd 32. mjesto.

Izvor:Klix