Nakon perioda pandemije i globalnih ograničenja, turizam je naglo porastao, uzrokujući određene neželjene posledice.Pojedine destinacije su donosile pravila ponašanja za turiste kako bi se suočile s izazovom prekomernog turizma i očuvale svoje resurse. Evo nekoliko neobičnih i neprikladnih pravila koja su uvedena u 2023. godini.

Bez peškira na plažama Sardinije

Na Siciliji su vlasti zabranile upotrebu peškira na određenim plažama kako bi smanjile rasipanje peska. Kazne za nepoštovanje ovih mera kreću se od 500 do 3.500 evra.

Zabranjeno kupanje u kanalima u Veneciji

Kupanje u kanalima u Veneciji je strogo zabranjeno, uz dodatna pravila o vožnji bicikla, skejta i trotineta u centru grada.

Bez muzike na plažama u Portugalu

Na određenim plažama u Portugalu zabranjeno je emitovanje muzike putem prenosnih zvučnika, a kazne mogu doseći i do 36.000 evra.

Obavezan kupaći i prikladno odevanje na Hvaru

Na Hvaru, popularnom ostrvu u Hrvatskoj, propisano je nošenje kupaćih kostima i dodatnog pokrivača na plaži, a nepoštovanje može rezultirati kaznom do 600 evra.

Obavezan kupaći i prikladno odevanje u Sevilji

U Sevilji je strogo zabranjeno kretanje neprikladno odeven u javnosti, sa kaznama za vulgarni egzibicionizam.

Bez selfija u Portofinu

U Portofinu, popularnom italijanskom primorskom gradu, turisti su kažnjeni zbog pravljenja selfija koji blokiraju grad, ometajući lokalno stanovništvo.

Zabranjene štikle u Atini

Grčke vlasti su 2009. godine zabranile nošenje visokih potpetica u Akropolju, insistirajući na obući koja ne oštećuje spomenike. Zabrana se proširila i na hranu i piće, posebno na žvakaće gume koje teško čiste.

Izvor 24sedam