Voda za tjesteninu trebala bi imati okus mora. Kada tjestenina dođe u dodir s obilno posoljenom vodom, upit će je, a kao rezultat toga tjestenina će biti ukusnija.

Kada dodate sol u lonac s tjesteninom, sol će se otopiti u vodi i začiniti rezance dok se rehidriraju i kuhaju. Kao rezultat toga, rezanci će ispasti dobro začinjeni, uvelike poboljšavajući cjelokupni okus vašeg jela s tjesteninom. Razlog zašto sol začinjava rezance tjestenine dok se kuhaju može se pripisati ovim činjenicama.

Tjestenina se sastoji od dehidriranog tijesta

Prva osnovna činjenica je da su rezanci u svojoj suštini oblici i forme dehidriranog tijesta. Što je manji sadržaj vlage u rezancima, to im je duži rok trajanja. Svježa tjestenina ima sadržaj vlage od 30 posto nakon otprilike 15 minuta sušenja.

Suha tjestenina, koja je komercijalno proizvedena, ima sadržaj vlage od 12 posto. Zbog toga će svježa tjestenina trajati samo dva do tri dana u frižideru, a pakiranje sušene tjestenine će zadržati vrhunsku kvalitetu do dvije godine u vašoj ostavi.

Dehidrirano tijesto ima tendenciju da upije vodu

Druga osnovna činjenica je da se tijesto za tjesteninu pravi od brašna, a brašno ima tendenciju upijanja vode. Brašno se može razgraditi na ugljikohidrate (škrob) i proteine (gluten), a oba upijaju vlagu.

Porcija brašna od 100 grama u prosjeku će apsorbirati čak 55 do 65 posto količine vode. Kada rezanci tjestenine dođu u dodir s kipućom vodom, škrob će apsorbirati dio vode i kao rezultat toga nabubriti.

Sol je topiva u vodi

Treća činjenica je da su kristali soli topljivi u vodi, a onda ta ista sol začinjava tjesteninu. Ako se pitate koliko soli dodati u vodu za tjesteninu, koristite omjer 1:1:4. Skuhajte jedno pakovanje tjestenine (od 500 grama) s 1 supenom kašikom soli u 4 litre kipuće vode.

Ovaj omjer jednako dobro funkcioniše s kuhinjskom soli, morskom soli ili himalajskom ružičastom soli. Ipak najviše se preporučuje korištenje morske soli.

Izvor:Klix