Prilikom intervjuisanja, poslodavci obraćaju veliku pažnju na različite stvari kada razmišljaju da li da angažuju ili da odbiju kandidata, a ponekad se sve to može svesti na mnogo sitnica koje stvaraju „ukupan utisak“.Dok su istorija, veštine, kvalifikacije i iskustvo kandidata presudni za njihovo napredovanje kroz različite faze prijave, nesporno je da će većina poslodavaca, čak i nesvesno suditi o knjizi po koricama.

Na kraju krajeva, vaša odeća će igrati određenu ulogu u tom procesu, čak i samo podsvesno. Zbog toga je odabir šta ćete obući gotovo jednako važan kao i priprema odgovora.Stručnjaci savetuju da bi možda bilo najbolje da se ne pojavljujete na razgovoru za posao u ležernoj odeći ili da nosite nešto previše blistavo što će odvući pažnju poslodavca.

Na uzorku od 2.099 stručnjaka za ljudske resurse iz različitih industrija zatraženo je da oceni najbolje boje za nošenje na razgovoru za posao.Nije posebno iznenađujuće što je većina preporučila neutralne boje poput plave, crne i sive.Najmanje preporučena boja za nošenje na razgovoru za posao je narandžasta koja se našla na vrhu liste nijansi koje treba izbegavati. Razlozi za to leže u povezivanju ove boje sa nedostatkom profesionalizma.Prema CareerBuilder-u, najbolje je da planirate svoju odeću mnogo pre intervjua, tako da ne morate nešto da oblačite u poslednjem trenutku.

Najbolja opcija je da pokušate da prilagodite stil kompanije u kojoj aplicirate za posao. Možete da proverite profile kompanije na društvenim mrežama da biste saznali da li imaju određeni kod za oblačenje.Pored toga, pokušajte da izbegavate blistave dodatke ili stvari kao što su velike mašne ili preveliki nakit.

Izvor 24sedam