Novogodišnji praznici smatraju se naljepšim dobom godine, ali ga često pokvare porodične svađe. Ako ste zabrinuti zbog porodičnih odnosa ovih praznika, postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se lakše nosite s njima.Iako se novogodišnji praznici smatraju stanjem mira i zadovoljstva za mnoge ljude mogu predstavljati samo dodatni stres. Porodična okupljanja za vrijeme praznika znaju biti mukotrpna za pojedince i često dovesti do lošijeg odnosa u porodici.

Za početak važno je prepoznati dinamiku vaše porodice. Bilo da se radi o kritikama roditelja ili sukobima sa sestrama i braćom, važno je biti svjestan okruženja u kojem se nalazite.To vam može pomoći da se bolje pripremite, kako ne biste burno reagovali. Kada osjetite da vas neko želi iznervirati, prihvatite da je to bespotrebno i odgovorite toj osobi pristojno bez sarkastičnih komentara.Ako se odmaknete od ideje savršenih praznika, lakše ćete prihvatiti činjenicu da ne može sve ići kako ste planirali. Na taj način ćete shvatiti da nije važno okupirati se nevažnim sitnicama poput dekoracije i hrane.

Gužva u kući za vrijeme praznika može izazvati tjeskobe kod ljudi pa se preporučuje da uzmete malo prostora tako što ćete se odvojiti svaki put kada se ne osjećate zadovoljno. Slobodno vrijeme možete iskoristiti za gledanje filmova ili čitanje knjige.Emotivne granice takođe igraju važnu ulogu u odnosima prema članovima porodice. Najbolji način da na potencijalnu svađu odgovorite pristojno jeste da unaprijed pripremite moguće odgovore.

Iako će nekima izgledati kao beznačajan problem, jedan od najčešćih uzroka stresa je nezdrav odnos prema hrani i piću. Poremećaji u ishrani za vrijeme praznika samo dodatno otežavaju osobama koje vode borbu s ishranom. Briga o ishrani za vrijeme praznika vrlo je važna, stoga je najbolje da se obroci unaprijed planiraju.Finansijske brige takođe mogu biti veliki izvor stresnih situacija, pa se savjetuje da se unaprijed planira budžet za porodična okupljanja.

Izvor CDM