Viršle su često “kućna” brza hrana kojoj pribjegnemo kada želimo doručak ili večeru na brzaka. I jednostavno je, zar ne? Gotove su za par minuta i uz dodatak senfa, kečapa ili priloga po izboru, imate ukusan brzi obrok.

Stručnjaci kažu da viršle ne bi trebalo kuvati u vodi, kao da su jaja! Mnogi od nas, kada žure, ne prže viršle tako da dobiju koricu, već ih samo ubace u lonac s vodom i puste da se kuvaju nekoliko minuta.

Viršle su u najvećem broju slučajeva polugotov proizvod, koji bi trebalo samo zagrijati ili termički obraditi do željene teksture – kao što je, recimo, hrskava korica kada ih ispržite u tiganju.

Ali ako ih barite u vodi kao jaja, viršle će upiti iznenađujuće veliku količinu te vode. A dok je upijaju, u ostatak vode u loncu otpuštaju sve ukuse iz sebe. A pošto ih često kuvamo kada žurimo i radimo još “hiljadu” stvari, ostavimo ih u vodi predugo i onda dobijemo gnjecave, bezukusne viršle “pune” vode.

Zato postoji sjajna caka – lonac do pola napunjen vodom stavite da se zagrije, ali na njega samo postavite cjediljku. Na nju poređajte viršle i poklopite. Viršle će se skuvati na pari, a neće upiti nimalo vode! Biće tople i ukusnije nego inače!

Izvor: Kurir