Jeste li ikada razmišljali o vezi s nekim 20 godina starijim? Ili možda 15 godina mlađim? Prema stručnjacima, ako tražite partnera preko aplikacije za upoznavanje, iduće godine će vam se puno češće nuditi značajno stariji ili značajno mlađi; tako barem kaže Bumble, koji na temelju odgovora od 25.000 samaca predviđa da će ”big age gap”, ili velika razlika u godinama biti pravi trend u 2024.

Zajednički prioriteti

– Samci više neće tražiti savršene partnere i neće paziti na vremenske okvire, a više će se cijeniti emocionalna ranjivost, samoprihvatanje i zajednički prioriteti s partnerom – kažu s Bumblea.Pa kolika je razlika idealna da bi veza uspjela? Prema psihoterapeutu i autoru knjige ”Retroactive Jealousy, Making Sense of It” Tobiju Ingamu (Toby Ingham), ne postoji savršena razlika u godinama.

– Nekad je postojalo nepisano pravilo da prepolovite svoje godine i tome dodate sedam; i da je to idealna dob za partnera; ako volite mlađe, naravno – kaže on – no to je sada vjerovatno zastarjelo. Mislim da je prije ljudima bilo važnije da su im partneri vršnjaci ili barem da pripadaju istoj generaciji jer tako više toga dijele, no u novije, moderno vrijeme to je sve manje bitno i mladi se ljudi više s tim ne opterećuju. Godine su im manje bitne nego prethodnim generacijama, a kvaliteta odnosa im je prioritet.

Iako su romanse s razlikom u godinama sve češće pa samim tim i sve normalnije, još nas neki ekstremi znaju iznenaditi; a u takve spadaju i Dejv Epstejn (Dave Epstein) i njegova supruga Dželi (Jackie), između kojih su 42 godine razlike.Od svog su se vjenčanja, priznaju, suočavali s brojnim kritikama, no to im nikada nije bilo bitno. Par danas živi u SAD, a upoznali se kada je 70-godišnji Dejv bio na odmoru u rodnoj zemlji Džeki, Filipinima. Uprkos tolikoj razlici u godinama, tada 21-godišnja Džeki se, već nakon nekoliko spojeva, odlučila spakovati i otići s Dejvom u SAD.

Sreća ne zna za godine

Sedam godina kasnije veza im je, kažu, bolja nego ikad, a redovno na TikToku dijele videozapise koji dokumentiraju njihovu ljubav. Ipak, i negativni su komentari redovni pa mnogi smatraju da je Džeki sa svojim suprugom samo zbog novca. Ipak, njima kritike ne smetaju i insistiraju na tome da je njihova ljubav prava. Kako su rekli i u jednom od nedavnih videa:- Razlika među nama je 42 godine…, ali to nam nimalo ne smeta – prenosi Mirror.

Izvor Avaz