Svedoci smo letnjih temperatura, zbog čega već nedeljama možemo da uživamo u večernjim izlascima na otvorenom. Prigušena svetla, razgovori s dragim ljudima, svež vazduh, smeh… zvuči predivno, zar ne? Sve dok nam tu idilu ne poremete komarci i drugi insekti.Ipak, postoji način da se zaštite od pomenutih „gnjavatora“, i to na prirodan način.

Kora od pomorandže i limete

Prema pisanju sajta Živim, repelent označava sredstvo koje svojim specifičnim mirisom odbija insekte poput komaraca, krpelja i muva. Iako na policama prodavnica postoje razna sredstva za odbijanje insekata, važno je pomenuti da postoje ona koja sadrže nezdrave pesticide.Srećom, prirodne repelente možemo pronaći u svojoj kuhinji. Jedna od korisnih namirnica za ovu potrebu je kora od pomorandže, a to dokazuje i jedna naučna studija objavljena u žurnalu „Bioresource Technology“.Ona je, naime, potvrdila da su ekstrakti pomorandžine kore (Citrus sinensis) i limete (Citrus aurantifolia) izuzetno efikasni repelenti protiv komaraca i drugih insekata, uključujući bubašvabe i kućne mušice. Iako je u ovom eksperimentu korišćen sprej od ekstrakta pomorandžine kore, stručnjaci smatraju da samo korišćenje kore može biti odlično za odbijanje insekata.

Gde postaviti koru?

Koristi od pomorandžine kore potvrđuje i ova studija iz 2023. u kojoj istraživači preporučuju ostavljanje pomoranžine kore napolju (na terasi) kako biste spriječili komarce, kao i druge bube i štetočine da uđu u vaš dom.Takođe, za istu svrhu pomorandžinu koru možete utrljati direktno na kožu. U svojoj kori ovo voće sadrži visoku količinu limonena koji je ujedno insekticid koji utiče na respiratorni sistem insekata.

Druge metode

Osim pomenutog trika, u borbi protiv insekata uvek možete posegnuti za eteričnim uljima, takođe poznatim repelentima. Pauci mrze ulje čajevca i lavande, dok će cimet i kreda prirodno odvratiti mrave.Protiv krpelja odličnim se pokazalo eterično ulje limunskog eukaliptusa i citronele koje će jednako uspešno oterati naporne komarce.Uz ulja, sađenje određenog bilja i cveća oko terase može biti korisno u zaštititi od insekata. Neven može oterati štetočine koje grizu ili bodu, dok limunska trava, beli luk i ruzmarin odbijaju gmizavce.

Izvor Danas.rs