Štednja novca nešto je što su nas učili od ranog detinjstva. Svako od nas je kao mali dobijao neke novčiće od familije koje je čuvao kako bi nam roditelji kupovali omiljene slatkiše ili igračke.Kada se setimo tog perioda, prva asocijacija je roze kasica u obliku praseta. Ovakav vid skladištenja novca decenijama je popularan te se ovakve kasice i danas mogu naći u svakoj prodavnici. Da li ste se zapitali zbog čega je baš ovog oblika i boje i kakve veze ima prase sa čuvanjem novca.Roze kasica prasica je vremenski simbol detinjstva i finansijske pismenosti. Bez obzira na brojne varijacije koje su danas dostupne, klasična roze kasica prasica ostaje jedan od najomiljenijih i najpopularnijih izbora za podučavanje dece o vrednosti štednje od najranijeg uzrasta.

Ona ima posebno mesto u srcima mnogih, simbolizujući ne samo čin štednje novca, već i služeći kao rana lekcija o finansijskoj odgovornosti. Njen ikonski dizajn i vesela boja čine je privlačnim izborom za decu, a njena popularnost je izdržala test vremena.Ipak, da bismo otkrili njeno pravo značenje, moramo se vratiti u – 15. vek.Naime, u 15. veku ljudi su svoj novac spremali u male okrugle lonce, od gline koja se zvala – svinja, odnosno ‘pygg’.Oblik posude uistinu je izgledao kao prasica, a uskoro su zanatlije i lončari krenuli u izradu doslovnih malih svinja, iz čiste zabave. Okruglaste i s rupom za novac, podsećale su na male domaće životinje koje su oduvek bile na ceni.

Tako je prasica dobila ulogu koju ima i danas, a s vremenom je postala ružičasta, piše The Mirror.Poenta kasice prasice je da se ne može otvoriti, kako se novac ne bi uzimao pre nego je to uistinu nužno – da bi to neko učinio, trebalo je da je razbije. Otud naziv banka u ‘piggy bank’ izrazu, jer iz nje niste samo tako mogli izvući novac. Tako je nastala i engleska uzrečica – ‘break a bank’, odnosno razbiti banku, doslovno.Ali, moderno doba ima niz modela koje imaju čep na dnu, stoga nije teško otvoriti je kad god zatreba, prenosi 24sata.hr.

Izvor Krstarica