Savjeti koje mnogi zanemaraju, jer uglavnom žele brze rezultate kada se radi o mršavljenju zapravo donose dugoročne benefite kada je riječ o gubitku kilograma.

Pojedinci koji mršave oko jedan do dva kilograma sedmično, imaju mnogo veću vjerovatnost da će održati svoju novu zdravu težinu.

Koristite manje tanjire

Sam čin prelaska na manju posudu smanjit će kalorije i porcije, a da se pritom ne osjećate uskraćeno za neki obrok. Važno je samo da se držite jedne porcije u vašem tanjiru.

Krećite se više tokom dana

Veliki je naglasak stavljen na planirano vježbanje koje uključuje odlazak u teretanu ili određenu sportsku aktivnost, ali vaši dnevni pokreti također imaju velik utjecaj na gubitak težine. Ne zaboravite pokrenuti svoje tijelo tokom dana hodanjem, istezanjem ili korištenjem stepenicama umjesto lifta.

Pišite dnevnik svakodnevnih aktivnosti

Zapisivanje vaših misli, napretka, unosa hrane i navika može vas učiniti samosvjesnijima tokom vašeg putovanja mršavljenja. Osim toga, drži vas na pravom putu za postizanje vaših ciljeva.

Trudite se da imate kvalitetan san

Nedostatak sna povećava žudnju i otežava pridržavanje vaših kalorijskih ciljeva. Nemojte skraćivati san da biste ujutro imali vremena za vježbanje. Najbolje je prvo dati prioritet snu i uklopiti se u vježbu kada možete. Ciljajte na najmanje sedam do osam sati sna svake noći za najbolje rezultate.

Uživajte u poslastici rano ujutro

Kada sebi dopustite da uživate u svojoj omiljenoj poslastici ranije tokom dana, to smanjuje želju za njom noću. Ako sebi uskratite slatko kada ga stvarno želite, ta se žudnja pojačava i veća je vjerovatnost da ćete se prejesti u kasnim večernjim satima.

Izvor:Klix