Banana je jedno od omiljenih vrsta voća u svijetu, a mnogi je vole jesti dok su još nisu poprimile crne tačkice koje upućuju na to da će ubrzo uvenuti. Zbog toga, nije loše znati trikove koji će vam pomoći da ostanu svježe i do dvije sedmice.

Kako bi vaše banane bilo što duže žute i svježe, za početak je potrebno da ih izvadite iz plastične vrećice. Razlog zašto je to neophodno učiniti jeste taj što plastična vrećica zadržava vlagu koje banane opuštaju dok sazrijevaju i onda ta vlaga uzrokuje brže sazrijevanje.

Drugi korak koji će vam sačuvati svježinu ovog popularnog voća jeste da ih držite na radnoj površini na sobnoj temperaturi daleko od vlage, ali i svjetlosti i visokih temperatura što se odnosi i na blizinu kuhinjskih aparata koji se zagrijavaju, jer će to ubrzati proces sazrijevanja.

Važno je i da ih odvojite od ostalog voća kao što su jabuke, kruške, smokve i avokado. Najbolje bi bilo da ukoliko imate mogućnost, nabavite popularnu vješalicu namijenjenu za banane. Držanje banana na vješalici može vam pomoći da ostanu svježe. To omogućuje da se etilen iz banana lakše oslobodi.

Posljednji trik jeste da peteljke zamotate u prozirnu foliju. Zamotajte peteljke folijom na mjestu gdje se one spajaju. Na taj način, folija će upijati etilen na vrhu banana i neće se dalje širiti.

Izvor:Klix