S obzirom na to da je zimi vožnja automobila znatno zahtjevnija u odnosu na, recimo, ljetni period, potrebno je da vozači otvore “četvoro očiju” kako ne bi izgubili kontrolu nad vozilom.Evo nekoliko savjeta za sigurnu vožnju tokom zime.

Obavezna zimska oprema
Kao što je poznato, od novembra do aprila je, prema važećim propisima, neophodno posjedovati i koristiti zimsku opremu, a to se, prije svega, odnosi na zimske gume. One su drugačijeg sastava u odnosu na ljetne i imaju dublje šare, što osigurava bolje prijanjanje točkova na tlo u zimskom periodu.
Provjerite akumulator
Po hladnom vremenu i minusu motoru je mnogo teže da startuje, jer se baterija više troši, pa zato prije nego što krenete na put zimi provjerite u kakvom je stanju vaš akumulator, jer svakako ne biste željeli da se on isprazni u toku vožnje.  Prije polaska na duži put neophodno je da napunite svoj akumulator i tako sebe poštedite stresa.
Vožnja u zimskim uslovima
Osim zimskih guma, vozači treba da posjeduju i lance za pogonske točkove te ih postave kada to uslovi zahtijevaju. Pored obavezne zimske opreme, vozači bi trebalo u vozilu da imaju alatke za čišćenje snijega sa automobila i puta. Riječ je o različitim metlicama i plastičnim čistilicama za snijeg sa stakala.
Bez naglih pokreta
U toku zimske vožnje bitno je da vozač bude koncentrisan na okruženje, što znači da mora pomno pratiti dešavanja u saobraćaju, jer neka vozila proklizavaju i zanose se. Snijeg, led i vlažan kolovoz znatno ometaju slobodno kretanje vozila, pa zbog toga vozači ne bi trebalo da prave nagle pokrete i iznenadno koče. Uvijek imajte na umu da razmak između vozila zimi treba da bude veći zbog prevencije sudara usljed problema sa kočenjem.
Ograničite brzinu
Tokom zime brzina kretanja vozila treba da se smanji u skladu sa situacijom na putu. Ako vozite po vlažnom kolovozu, smanjite brzinu kretanja za oko 20-30 odsto od dozvoljene brzine, a u slučaju leda i magle brzinu treba drastično smanjiti, čak za 60-70 odsto, dok se ne pređe na bezbjedniji kolovoz. Za mlade vozače koji su tek položili vozački ispit je bolje da u početku izbegavaju vožnju po izraženom ledu, a pogotovo po magli. Smanjena vidljivost na putu u slučaju magle zahtijeva posebnu spretnost i iskustvo pa se savetuje izbjegavanje dionica puta uz rijeke i jezera.
Pažljivo kočenje
Zaustavno vrijeme u uslovima mokrog kolovoza drastično se povećava sa brzinom, pa je zato neophodno da predvidite na vrijeme svoj zaustavni put i da sa kočenjem počnete na vrijeme.U slučaju proklizavanja potrebno je da otpustite papučicu kočnice i ponovo postepeno kočite, ali motorom. Prije ulaska u krvinu znatno smanjite brzinu, opet kočenjem motorom, a brzinu smanjujte manjim pritiskom na papučicu gasa. U krivini treba održati konstantnu malu brzinu kako vozilo ne bi izgubilo balans.
Zaglavljivanje u snijegu
Iako je to posljednje što želite da vam se desi, u slučaju da zaglavite u snijegu, ostanite smireni jer rješenje postoji.Nikako ne bi trebalo da nagazite papučicu gasa i okrećete točkove u mjestu, jer ćete tako samo zagrijati snijeg, te znatno otežati izlazak autom. Zapravo bi trebalo da utabate snijeg što više, a da biste to učinili, krećite se naprijed-nazad nekoliko puta. Naime, ubacite u prvu brzinu i krenite naprijed koliko možete, a zatim ubacite u rikverc i idite nazad. Na kraju, potrebno je da dodate malo gasa i izađete iz zaglavljenog snijega.Ako ovo ne pomogne, očistite snijeg ispod točkova i postavite patosnice ispod njih kako biste povećali prianjanje sa podlogom.
Ako idete na dalji put, u vozilu imajte i:
Ćebe ili dodatnu odjeću
Hranu
Piće
Mobilni telefon
Kablove za startovanje vozila
Malu lopatu
Baterijsku lampu
Strugač leda
Uže za vuču
Izvor Cafe.ba