foto: Wavebreak / Profimedia

Stanje povezano s hormonalnim fluktuacijama, stresom i biohemijskim promjenama naziva se sindromom razdražljivog muškarca ili muška menopauza, a često je obilježeno ljutnjom, preosjetljivošću, frustracijom, depresijom i agresijom.

Uzroci sindroma

Uobičajeni uzroci razdražljivosti kod muškaraca uključuju povišene razine kortizola i pad razine testosterona tokom andropauze. Kad se to dogodi, većina muškaraca reagira suzdržavanjem svojih osjećaja, što ih čini mrzovoljnim starcima, a to utječe na zdravlje muškaraca.Uobičajena ponašanja povezana sa simptomima IMS-a su bijes, nestrpljivost, sarkazam, anksioznost, napetost, neprijateljstvo, svadljivost, bezosjećajnost, frustracija, povlačenje u sebe, zahtjevnost, defenzivnost, tuga, nezadovoljstvo.

Sindrom razdražljivog muškarca (IMS) najčešće je uzrokovan hormonalnim promjenama koje uzrokuju niske razine testosterona i visoke razine stresa. Također se može pojaviti i kao rezultat povišene visoke razine estrogena kod muškaraca. Ova neravnoteža se javlja kada postoji pad razine testosterona, povezan sa starenjem i može se zamijeniti za krizu srednjih godina.

Neravnoteža hormona

Debljanje također može biti faktor koji pridonosi razdražljivosti kod muškaraca. Novonastale masne stanice dovode do povećane proizvodnje estrogena iz testosterona. Što je viša razina estrogena, to je niža razina testosterona, što uzrokuje razdražljivost kod muškaraca.Također, visoke razine kortizola (hormona stresa) uzrokuju niže razine testosterona, što zauzvrat povećava vjerojatnost promjena raspoloženja kod muškaraca. IMS je također povezan s nekim lijekovima koji uzrokuju neravnotežu muških hormona.Simptomi na koje treba obratiti pozornost kada je u pitanju IMS su smanjeni seksualni nagon, erektilna disfunkcijua, nesanica, dnevna pospanost, depresija, gubitak pamćenja i nedostatak mentalne oštrine.

Kako se dijagnosticira sindrom razdražljivog muškarca (IMS)?

Ako vi ili vaša voljena osoba pokazujete znakove IMS-a, provjera razine testosterona idealan je prvi korak kada se radi o dijagnosticiranju iznenadnih promjena raspoloženja kod muškaraca koje mogu biti uzrokovane hormonskim promjenama povezanim sa starenjem.Sindrom razdražljivog muškarca koji se javlja kao posljedica smanjene razine testosterona može se liječiti nadomjesnom terapijom testosterona.Hormonska nadomjesna terapija ima potencijalne nuspojave, kao i svaki drugi tretman. Njen efekat na zdravlje srca glavna je briga većine liječnika, dok neki ljudi nakon tretmana doživljavaju povećanu razinu agresije i raspoloženja. Većina ovih nuspojava može se riješiti ako se na vrijeme javi liječniku.

Održavanje zdravog načina života također može uvelike pomoći u regulaciji proizvodnje i razina hormona. Također vas može zaštititi od stanja povezanih s IMS-om, kao što su dijabetes, srčana bolest i nesanica.Zdrava prehrana i izbjegavanje hrane s visokim udjelom masti i prerađenih šećera također se preporučuje kada se radi o IMS-u i wellnessu. Pogođene osobe bi trebale ograničiti unos alkohola i vježbati većinu, ako ne i sve dane u sedmici, ne manje od 30 minuta.Psihoterapija također može pomoći u upravljanju promjenama u vašem karakteru.

Izvor Avaz