Sigurno se svi slažemo da je Orient Express najpoznatiji voz na svijetu. U svojim zlatnim danima, 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, prevozio je putnike od Pariza sve do Istanbula. danas je, međutim, sinonim za luksuzna putovanja za one koji to sebi mogu priuštiti.

Poznat po romanu

Legendarni voz Orient Express pojavio se u mnogim književnim i filmskim djelima, no posebno je poznat u romanu Agate Kristi (Agathe Christie) “Ubistvo u Orient Expressu”.- Uđite u svijet bezvremenskog glamura, gdje svaki vagon nosi novo iskustvo koje treba otkriti. Uživajte u vinu i večeri u pomno restauriranim vagon restoranima iz 1920-ih, prije nego što nazdravite u kultnom baru „3674“. Između raskošnih koliba i opipljive historije čeka vas zapanjujuće putovanje – napisali su na svojoj web stranici.Krasi ga nevjerovatan raskoš što uključuje profinjene sobe, ali i druge prostorije u art deco stilu gdje ćete se osjećati kao da ste se vratili u prošlost. Putovanje Orient Expressom okuplja i veliki tim stručnjaka. Cijenjeni kuhari i ugostitelji su vam dostupni tokom cijelog putovanja, a posluga je dostupna čak i u spavaćim sobama. Pored kvalitetne hrane i vrhunskih koktela, možete uživati u muzici, za koju je zadužen pijanist.Cijena spavaćih soba ovisi od izbora prostorija što uključuje i određene usluge. Tako je za manju sobu su uključenim doručkom u sobi potrebno izdvojiti oko 3.700 eura po osobi, a za za veći apartman s privatnim kupatilo i bračnim krevetom potrebno je izdvojiti oko 8.400 eura po osobi.

Jednodnevni izlet

Postoje i tako zvani ekskluzivni Grand Suites apartmani koji su veći u odnosu na druge, a dodatno uključuju 24-satnu uslugu batlera, neograničenu količinu šampanjca, privatne obroke i dodatnu prostoriju za odmor. Cijena ovog apartmana iznosi oko 11.500 eura po osobi. Ovi apartmani su naknadno dodani, a dobili su imena po Pragu, Budimpešti i Beču.Postoji mogućnost i jednodnevnog izleta po nešto pristupačnijim cijenama gdje je potrebno izdvojiti oko 340 eura po osobi, a uključuju povratno putovanje, sve obroke u brodu, uslugu ugostitelja, koji poslužuju čaj, kafu i keks.

Izvor Avaz