Apple TV+ je objavio igranu seriju o psihoterapeutu koji ne može prestati govoriti svojim pacijentima ono što o njima misli. “Shrinking” vam omogućava da legnete na kauč kod Harrisona Forda i Jasona Segala.Što bi svijet filma i televizijskih serija bio bez psihoanalize i širokog spektra psihičkih poremećaja? Ako je ludilo zbog nečeg korisno, onda je to činjenica da bez svih onih šizofreničara, ubica i ostalih poremećenih tipova, žanr horora ne bi bio to što jeste. Ali ne samo to, ako se malo bolje zamislite, put svakog lika u nekom filmu ili seriji je zapravo njegova promjena do koje dolazi prema onom što mu uvjetuje njegova psiha. Tuga, smijeh, strah i ostale emocije su ono što plete radnju svake priče.

U moru produkcije koja se streama, Apple TV+ se isprofilirao s nekoliko neobičnih i zanimljivih serija, koje su učinile da se već polako razlikuje od ostalih “divova na zahtjev”. (Poput projekata “Severance” i “Dropout”). Novu komediju od 10 epizoda s temom psihoanalize za američki streaming servis napisali su Jason Segel i Bill Lawrence, sukreator serije “Ted Lasso”, nagrađen Emmyijem.”Shrinking” prati ožalošćenog terapeuta koji nakon smrti supruge počinje kršiti pravila i svojim klijentima govoriti baš ono što misli (nešto poput Jima Carreyja u filmu “Liar”, koji se ne može oduprijeti istini). Zanemarujući svoje obrazovanje i etiku posla koji radi, doprinijet će burnim promjenama u životima ljudi s kojima radi.

U postolara najgore cipele

Jimmy (Jason Segel) godinu dana oplakuje iznenadnu smrt svoje supruge Tije (Lilan Bowden). U to se vrijeme toliko udaljio od kćeri Alice (Lukita Maxwell) da je gotovo odustao od njezina odgoja, ali to nije sve.Postao je toliko razočaran svojim poslom da ne može izdržati čak ni formalnost prakse od sat vremena slušanja pacijenta koji će odgovoriti na jedno ili dva pitanja o odnosu s majkom ili o sjećanjima na djetinjstvu. Tuga ga potiče da svojim pacijentima počne baviti malo drugačije nego što su oni navikli. Umoran od suosjećanja, Jimmy svima počne govoriti ono što misli.Njegove kolege su terapeuti Gaby (Jessica Williams) i dr. Phil Rhodes (Harrison Ford), psihijatar koji se profilirao u bihevioralnoj terapiji i s kojim Jimmy uspostavlja poseban odnos. O će mu pomoći da se vrati na pravi put, dokazujući da i svaki psihoterapeut treba nekoga da se brie o njegovom mentalnom zdravlju. Na to sve, i doktor Phil je zapravo užasno ranjiv ispod grube površine i uskoro saznajemo da se i on bori s vlastitim demonima.

“Shrinking” je zanimljiva serija koja nas na prvi pogled stereotipno uvodi u površnu komediju situacije da bi se potom našli u neočekivanim preokretima. To su scene koje će vas nasmijati i donekle podsjetiti na humor koji smo vidjeli u Appleovoj uspješnici “Ted Lasso”.Inače, Harrisona Forda trenutno gledamo u jednoj od najpopularnijih serija u Americi, Paramountovoj igranoj seriji 1923, u kojoj igra nasuprot Helen Mirren, tako da osamdesetogodišnji glumac trenutno na plećima nosi dva upečatljiva televizijska projekta.

Ideja serije je da nije loše malo promisliti o današnjem društvu u kojem vlada “teror sreće” i nametanje konstantnog stanja ugode. Ne mogu svi biti sretni, uspješni i entuzijastični u svakom trenutku svog života pa se “Shrinking” donekle i podsmjehuje psihoterapiji, koja se danas uglavnom bavi liječenjem simptoma bolesti, a ne suštinskih problema u životu savremenog čovjeka koji dovode do bolesti.Kako god, ima i ona stara izreka koja kaže da je smijeh najbolji lijek pa se humorističkim serijama mora priznati da imaju dobar terapeutski učinak na gledatelja.

Izvor Klix.ba