Produkcijska kuća StudioCanal i izdavačka kuća Editions Albert René potpisale su ugovor za šesti igrani film iz serijala o Asteriksu, inspirisanog istoimenim junakom, potvrdio je Variety.Stripovi o Asteriksu, koje su 1959. godine kreirali René Goscinny i Albert Uderzo, ove godine slave svoju 65. godišnjicu. Prate avanture Asteriksa i Obeliksa, kao i njihovih prijatelja koji žive u malom selu u Galiji gde se opiru invaziji Rimskog carstva.

Stripovi o Asteriksu prodati su u više od 300 miliona primeraka širom svijeta. Do sada je snimljeno pet igranih i deset animiranih filmova inspirisanih Asteriksovim avanturama.Posljednji film, “Asteriks i Obeliks: Carstvo sredine”, izašao je prošle godine i bio je veliki neuspjeh. Uz negativne kritike, film je zaradio samo 46,5 miliona dolara, što nije bilo dovoljno da pokrije troškove produkcije koji su iznosili više od 72,4 miliona dolara.

“Drago mi je što smo potpisali ovaj ekskluzivni ugovor s kućom Editions Albert René koja će nam omogućiti produkciju šestog igranog avanturističkog filma o Asteriksu. No, najviše od svega, u ime kuće StudioCanal i konglomerata Canal+ Group, mogu reći da se osjećam počastvovano što nam je Editions Albert René ukazao poverenje”, izjavila je Ana Marš, izvršna direktorka StudioCanala.

“Svjesni smo da je Asteriks kulturna ikona i potrudićemo se da njegov svijet prikažemo sa poštovanjem kako bismo odali počast divnim tvorcima, Renéu Goscinnyju i Albertu Uderzu”, dodala je.Pored nadolazećeg igranog filma, sljedeće godine moći ćemo da gledamo i animiranu seriju o Asteriksu koja će biti dostupna na Netflixu. Na seriji radi francuski reditelj i scenarista Alain Chabat.

(b92)